KuriózumÍgy készítsd el a rizst, hogy ne hizlaljon!

Így készítsd el a rizst, hogy ne hizlaljon!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ha szereted a rizst, de aggódsz a kalóriák miatt, hiszen nem szeretnél plusz kilókat fölszedni, akkor most jó hírünk van, mert a tudomány emberei megfejtették, hogy miként tudod úgy elkészíteni a rizst, hogy ne szaladjanak fel rád a kilók.

Így készítsd el a rizst, hogy ne hizlaljon!
Fotó: Pixabay.com

A Sri Lanka-i Colombo Egyetem kémiai tanszékén dolgozó kutatók azt figyelték meg, hogy amennyiben kókuszolaj hozzáadásával készül el a rizs, így a benne lévő kalóriamennyiség akár a felére is csökkenhet. A tanulmány a National Meeting&Exposition of the American Chemical Society szaklap 249. számában jelent meg.

A rizs azért is népszerű, mert olcsó, laktató, és könnyű elkészíteni, na meg számos étel mellé passzol, mint köret, de cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása, mert keményítőben és kalóriában is gazdag.

A rizsben kétféle keményítő van, amelyek tulajdonképpen a szénhidrátok családjába tartoznak, és amelyekből az elhízást kiváltó zsírréteg is kialakul. Van az úgynevezett emészthető keményítő, ami leginkább felelős az elhízásért, és amely lebontására a vékonybélben kerül sor. És emellett van a “rezisztens” keményítő, amelyet a szervezet nehezen tud megemészteni, és amelyekből nem tud zsírt, meg cukrot lebontani. A kutatók azt akarták elérni, hogy az emészthető keményítőt a rezisztens keményítővel helyettesítsék, és ez kivitelezhetővé is vált, úgy, hogy a főző vízbe egy kiskanál kókuszolajat kellett tenni, majd miután a rizs elkészült, 12 óráig kellett állni hagyni, és majd utána lehetett elfogyasztani.

Sudhair A. James, a tanulmány szerzője szerint azért kell 12 órát hidegben tartani a rizst, mert csak így veszi át a rezisztens keményítő, az emészthető helyét, ami képes megmaradni akkor is, ha utána a rizst felmelegítik.

A konkrét eljárás

Egy fazék vízbe bele kell tenni egy kiskanál kókuszolajat, majd mehet bele a forró vízbe 105 g rizs, amelyet 25 percig kell főzni. Ezt követően 12 órára a rizsszemek bekerültek a hűtőbe. A kutatók egy minőségtelenebb rizsen próbálták ki a módszert, így úgy vélik, hogy ezzel a módszerrel 10 százalékkal csökkenhet az elhízást okozó keményítő aránya, de a minőségi rizs esetében ez az arány akár a 60 százalékot is elérheti.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek