GasztroÍgy készíthetsz ízletes kocsonyát karácsonyra!

Így készíthetsz ízletes kocsonyát karácsonyra!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A kocsonya az egyik legközkedveltebb karácsonyi étel, nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Egyes vidékeken kakas-, pulyka-, vagy halhúsból is készítik, de a hagyományos recept szerint inkább a sertéshúsból készült kocsonyát tartják az igazinak.

Gyakran megszórják a tetejét édes-, vagy csípős paprikával, de van ahol ecetes tormával, vagy tejszínes tormamártással, esetleg mustárral fogyasztják. Kocsonyát mindig nagy mennyiségben készítenek, hiszen az egész család imádja, és a tél a legmegfelelőbb alkalom arra, hogy élvezni lehessen ezt az ízletes eledelt.

Viszonylag sok húsféle (sertésfej, sertésfül, sertéscomb, hússzeletek és bőr) kell hozzá, mivel csak így kapjuk meg a kocsonyásodáshoz szükséges zselatinmennyiséget. A kocsonyához való húst alaposan meg kell mosni, tisztítani és ajánlott előpirítani, mielőtt neki kezdenénk főzni.

A zsírosabb húsokon kívül ajánlott soványabb részeket is használni, mint például sertésnyelv vagy sertésláb. Az előkészített egész húsdarabokat egy nagy adag hideg sós vízben, közepes lángon ajánlott főzni megközelítőleg 4-5 órán keresztül, amíg a hús le nem jön a csontokról.

Legalább dupla vízmennyiségben kell főzni, mert amíg elkészül a hús addig felére fog csökkenni a víz. Mikor készen van, vegyük ki a húst a levéből, majd hagyjuk kihűlni, ezután pedig szedegessük le a csontokról. Legyünk óvatosak, ne maradjanak kis csontdarabkák a húsok között. Szedjük külön a zsíros részt, a sovány húsdarabokat, héjakat, porcokat, nyelvet tegyük tányérokra vagy kisebb tálakba.

Amikor a lé kihűlt, egy kanállal távolítsuk el az összes megszilárdult zsírt a felületéről. Tegyük fel újra a tűzre, és adjunk hozzá ízlés szerint összezúzott fokhagymát, majd borsozzuk meg. Amikor forrni kezd, kapcsoljuk le a tűzhelyet, és fedjük le 10 percre a lábast.

Ha szükséges, ízlés szerint adhatunk még sót hozzá, attól függően, hogy a húsok mennyire voltak sósak. Annak érdekében, hogy ne legyen zavaros a kocsonyánk, a levet szűrjük át, mielőtt a húsokra öntenénk.

Hagyjuk a kocsonyákat hűvös szobában állni, addig, amíg kissé meg nem keményednek, majd tegyük át a hűtőszekrénybe, és néhány óra múlva már tálalható is.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek