OtthonÍgy játssz a színekkel a lakásban

Így játssz a színekkel a lakásban

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A lakásunkban uralkodó színek nemcsak a környezetet, de hangulatunkat is befolyásolják. Akár meleg vagy hideg, sötét vagy világos, élénk vagy lágy színeket választunk nem árt ha alaposan átgondoljuk döntésünket az adott környezet függvényében.

Fotó: homeedit.com
Fotó: homeedit.comszob

Világos színek, mint a zöld és kék, sárga és narancssárga élénk árnyalatai térnövelő hatásúak. Ezek barátságos színek és könnyedek, serkentik a kommunikációt, feldobnak, ezért a nappaliba és a konyhába a legmegfelelőbbek.

Sötét színek, mint a vörös, lila, kék és a zöld sötét árnyalatai csökkentik a térhatást, azonban ha a megfelelő helyen használjuk őket kényelem és nyugodtság érzését keltik .

Meleg színek, a vörös és sárga árnyalatai növelik a szoba hőhatását ezért nagyon előnyösek az Észak fele tekintő helyiségekben. Serkentik az aktivitást, ezért kerülendők a pihenésre szánt kuckókban.

Hideg színek, mint a zöld és a kék lágyabb árnyalatai nyugtató hatással bírnak, ezért nagyon előnyösek a hálószobák számára.

A vörös stimulálja az agresszivitást, ezért kerülendő, ha gyerekszobáról van szó, ott inkább a pasztellszínek hatásosabbak.

Fotó: decoist.com
Fotó: decoist.com

Terek

A megfelelő színválasztás által a tér csökkenthető, növelhető magasítható illetve alacsonyítható, elkerülve ezáltal, a tervezésből adódó hátrányokat.

Kis terek: Az eleve kisebb helyiségeket nehéz nagyobbnak feltüntetni, azonban a megfelelő világos színnel elérhetjük a kívánt hatást.

Nagy terek: Ha azt szeretnénk, hogy az impozáns szoba kényelmesnek tűnjön válasszunk egy sötétebb, melegebb színt, mint a vörös valamely árnyalata.

Alacsony terek: A szoba magasítható, ha a plafon a falaknál világosabb árnyalatúra van festve. Nagyon fontos, hogy a világos árnyalat teljes mennyezetet fedje.

Magas terek: Ha optikailag alacsonyabbá szeretnénk tenni a szobát, akkor a falaknál sötétebb árnyalatot válasszunk a mennyezet számára. Amennyiben a mennyezetet színárnyalattal festjük érdekes hatást érhetünk el: középpont fele világosodó szín magasítja, míg a szélek fele világosodó, középpont feles sötétedő árnyalat alacsonyítja a szobát.

Szűk terek: az élénk és fényes színekre festett falak

Széles terek: Ha két egymás mellet lévő falat sötétebb árnyalatúra festünk, akkor optikailag keskenyebb szobát kaphatunk.

Megfelelő kombinációk

Nemcsak a megfelelő színválasztás, de a megfelelő társítás is szükséges a számunkra tökéletes szoba létrejöttéhez. Először válasszuk ki a szoba és életstílushoz találó alapszínt. Ezt használjuk a falak festésére, ilyen színű függönyt és szőnyeget válasszunk. A bútor és a kiegészítők színének megválasztása esetén jó, ha az általunk választott alapszín kiegészítő színét vesszük figyelembe. Ha valamit ki szeretnénk hangsúlyozni a szobában, az alapszín komplementerét válasszuk. A kék komplementer színe a narancssárga, a zöldé a vörös árnyalatai, liláé pedig a sárga. Ügyeljünk azonban arra, hogy ne válasszunk több különböző intenzitású színt, mivel több erős árnyalat ugyancsak több pasztellszínnel nyugtalanságot kelt. Amennyiben a fehéret vagy a szürkét választjuk alapszínnek egyszerűen feldobhatjuk lakásunkat határozott és erős színű kiegészítőkkel: párnák, takarók, cserepek, festmények stb. Kívánunk jó zsonglőrködést a színekkel

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek