A hosszú élet kulcsa az egészséges életmód, amelyet néhány egyszerű változtatással – pl. az étkezések idejének tiszteletben tartásával, vagy a mindennapokhoz való optimista hozzáállással – elérhetünk. David Angus, a daganatos betegségek egyik legismertebb szakértője a nemrég megjelent “A Short Guide To A Long Life” c. könyvében több olyan egyszerű életmódbeli változtatást javasolt, amelyek betartásával sokat tehetünk a hosszú, egészséges élet érdekében.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Étkezzünk mindennap azonos időpontban: a stresszmentes élet egyik legalapvetőbb eleme az egészséges szokások megőrzése az év minden napján. Amennyiben a szervezet nem jut hozzá a megfelelő időpontban a táplálékhoz, kortizol, ismertebb nevén stresszhormon termelődik, ami hatására a szervezet takarékoskodni kezd az energiával és a zsírokkal. A rendszertelen étkezés így elhízáshoz vezet, hiába sportolunk a fogyás, vagy az alakunk megőrzése érdekében.

Mondjunk le a magassarkú cipőkről: a kényelmetlen cipők, köztük a magassarkúak viselésének káros hatásai lehetnek a szervezet egészére, de főleg a hátgerincre nézve. Ennek elkerülésére inkább lapos talpú, kényelmes cipőket viseljünk.

Ébredjünk kávéval, vagy teával: a reggeli kávé-, vagy teafogyasztásnak számos jótékony hatása van, hisz az említett italok antioxidánsokat és aktív anyagokat tartalmaznak, amelyek serkentik az idegrendszert.

Éljünk aktívan: az aktív testmozgást elhanyagoló személyek esetében jóval nagyobb az elhízás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések veszélye, valamint a viszonylag korai elhalálozások száma is jóval magasabb, mint azok esetében, akik aktívan sportolnak.

Napi egy aszpirin csodákra képes: számos kutatás igazolta, hogy napi 75 milligramm aszpirin jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, de a tüdőrák, a vastagbél és prosztatarák kialakulásának esélyét is 46 százalékkal csökkenti. Az aszpirin rendszeres szedése előtt azonban javasolt kikérni a családorvos véleményét, mivel gyomorvérzést is okozhat.

Szaporodjunk: ha gyerekeink vannak, jóval nagyobb az esély arra, hogy tovább éljünk, hisz ez ösztönöz arra, hogy fizikai és szellemi szinten is aktívabb életet éljünk.

Fogyasszunk naponta egy pohár vörösbor: a mérsékelt alkoholfogyasztás, különösen a vörösbor fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A nőknek napi egy, a férfiaknak napi két pohár vörösbor fogyasztása ajánlott.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.