A paradicsom palánták imádják a napot és a fényt, de a hirtelen megváltozó időjárási körülményeket is jól bírják, sőt ha lehűl az idő, az sem zavarja meg különösen a növényeket. Ezt kihasználva, elérhetjük, hogy a palánták ne nőjenek túl magasra. Lássuk, mit kell konkrétan tenni.

Ha kikeltek a paradicsom palánták, akkor vegyük vissza a hőmérsékletet, 5 napon keresztül nappal 15-12 Celsius fokra állítva be a hőmérsékletet, éjszakára meg 10-8 Celsius fokra, de a 5-4 fokos hideg sem tesz kárt a növényekben.

Az is hasznos, ha időnként lecsipegetjük a palánta alján lévő leveleket, mert ezzel a szár erősítését érjük el, ami nagyon fontos, hogy később, a nyár derekán sok paradicsom teremjen.

Az alábbi módszert Jacob Mittleider fedezte fel, szerinte amikor a paradicsom levelek elkezdenek egy másik tő leveleihez érni le kell csippenteni az alsó két levelet, ilyenkor a paradicsom sokkot kap és körülbelül egy hétig megáll a növésben.

A levelek levágása két-háromszor ismételhető meg, a hatás ezután még látványosabb lesz.

Figyelem! A hőmérsékleti értékek váltakozását alkalmazó módszer csak a paradicsom palánták esetében használatos, más növényeknél ne próbáljuk ki.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.