OtthonÍgy gondozzuk otthon kaktuszainkat!

Így gondozzuk otthon kaktuszainkat!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az elmúlt években a kaktuszfélék igencsak megszaporodtak a lakásokban, egyre többen szereznek be ezekből a tüskés növényekből, hiszen ha virágba borulnak, akkor az nagy boldogságot jelent tulajdonosának, és ráadásul a kaktusz virágai különösen színpompásak tudnak lenni.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

A legtöbben mégis félünk a kaktuszoktól, hiszen nem igazán tudjuk, hogy hogyan kell gondozni őket. Először is jó tudni, hogy a kaktuszok pozsgás növények, ami annyit tesz, hogy bírják a szárazságot, de ez nem jelenti azt, hogy szeretik is a szárazságot.

Mexikó jut a legtöbb ember eszébe, ha a kaktuszok kerülnek szóba, és mivel Mexikóban igencsak forró nyarak szoktak tombolni, ezért kikövetkeztethető az is, hogy a kaktuszok biza szeretik a napfényt.

Sokan nem tudják, hogy miért nem akar virágozni a növénykéjük. Nos, az egyik leggyakoribb oka ennek az, hogy nem hagytuk pihenni, kitelelni őket. A kaktuszoknak ugyanis szükségük van egy kis hidegre, ezért ősszel egy olyan helyre kell bevinni, ahol 8 és 12 fok között van a levegő hőmérséklete, ezzel a kaktusz kissé visszavonul és a hűvösben majdhogynem téli álmot alszik.

Tavasszal viszont tegyük ki szabadba kaktuszunkat, itt szereti a legjobban. Ha teraszunk van, akkor annak déli oldalára tegyük ki, ha viszont nincs terasz, akkor egy napfényes szobába rakjuk be, vigyázzunk, hogy az ablakok legyenek tiszták, hogy a lehető legtöbb fényt be tudja gyűjteni.

Ha cserépbe ültetjük a kaktuszt, akkor készíthetünk mi magunk egy hatékony földkeveréket, hiszen vásárlás után ajánlott átültetni a növényt. Használjunk 3 rész kerti földet, 3 rész levelekből összeállított földkeveréket, 2 rész homokot, 1 rész porállagú faszenet, 1 rész szétzúzott téglát.

A másik fontos elem a víz. Sokan azzal ölik meg a kaktuszt, hogy túlöntözik. Nyáron csak egy héten egyszer öntözzük meg a virágot, illetve csak akkor szabad utánpótlást adni, ha a föld már teljesen kiszáradt, télen pedig szinte egyáltalán nincs szükségük vízre.

Ha kint az udvaron, egy cserében van a növényünk, akkor vigyázzunk arra, ha beáll egy csapadékos periódus, gyorsan tegyük védett helyre, hiszen a sok víztől kirohadhat. Ha ezeket betartjuk, akkor késő tavasszal gyönyörű virágzó kaktusznak örülhetünk majd.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek