GasztroÍgy főzik a halászlét a Duna-deltában

Így főzik a halászlét a Duna-deltában

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A halászlevet nem egyszerű elkészíteni, ráadásul kis túlzással ahány ház, annyi receptje létezik. Az alábbiakban egy olyan receptet olvashatnak, amely alapján a Duna-deltában élő lipovánok készítik ezt az ízletes eledelt. Adrian Pestriţu e recept szerint főzött halászleve 2013-ban első díjat nyert egy ottani főzőversenyen.

halaszle

A férfi utólag elmondta: a főzőversenyen nem használt semmiféle csodaösszetevőt, csupán a Duna-delta hagyományai szerint sok halat, zöldséget, valamint nagy szeretettel, szívvel-lélekkel főzött.

Fontos, hogy a bográcsot csak azután helyezzük a tűz felé, amikor az már leszakadt, és csak a parázs sistereg erősen. Ekkor vegyük a bográcsot és töltsük fel vízzel.

Amikor a víz forrni kezd, hozzáadjuk a zöldségeket: paprika, hagyma, sárgarépa és krumpli. A zöldségeket nem apróra vágjuk, hanem csak négybe. A különleges íz kedvéért adjunk hozzá csípős paprikát és lestyánt. Amikor a zöldségek megfőttek, jöhet a hal.

„A halnak frissnek kell lennie, így lesz igazán finom a halászlé. Egy halászember azonnal rájön evés közben, ha a halászlé fagyasztott halból készült” – mondta Adrian.

Hozzátette: kezdetben a tűznek nagynak kell lennie, hogy a zöldségek aromái összeérjenek, majd ezután lassú tűz szükséges, hogy a hal ne főjön szét. A következő halak mehetnek a bográcsba: ponty, harcsa, csuka és keszeg. A halakat nagy darabokban, kissé meghasítva tegyük a bográcsba, majd addig főzzük, amíg zavarossá nem válik a lé. A végén adjuk hozzá a sót és az ecetet, ízlés szerint. A halászlevet puliszkával és fokhagymamártással tálaljuk.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek