KuriózumÍgy előzd meg az 5 leggyakoribb kutyabetegséget

Így előzd meg az 5 leggyakoribb kutyabetegséget

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Amilyen szintű lelkesedéssel fürdenek az életben a kutyák, szinte elkerülhetetlen, hogy egy adott ponton megbetegszenek. Kis szerencsével kedvencünk megúszhatja a komoly betegségeket és hosszú, boldog életet élhet velünk, de ehhez nekünk is hozzá kell járulnunk.

Így előzd meg az 5 leggyakoribb kutyabetegséget

Élete során ugyanis, szőrös barátunk számos komoly betegséggel találhatja szemben magát. Ezeket jó, ha te is ismered, mert nem egy közülük halálos is lehet, ha nem figyelünk oda rá és nem kezeljük időben. A gyors felismerés megmentheti a kutyád életét.

1. Fülgyulladások

Sok kutya átesik egy fülgyulladáson legalább egyszer az életében. Leggyakrabban a lógó fülűeknél fordul elő, mint a Basset Hound kisméretű kopó vagy a Cocker Spániel, de az összes olyan kutyánál, amelyik sokat szeret a vízben pancsolni. A fülgyulladás könnyebben alakul ki azoknál a kutyáknál, amelyeknél volt már fülgyulladásuk előtte. Szerencsére nem fertőző és eléggé könnyedén kezelhető.

Tünetek

A hallójárat nagyon érzékeny, így a fülgyulladás tünetei eléggé nyilvánvalóak:

 • fejrázás
 • kellemetlen szag
 • pikkelyes bőr
 • nyüszítés, tappancsát ráteszi a beteg fülére
 • szagos ürülék
 • pirosság és duzzanat
 • viszketés

Okok

A kutyák fülgyulladását rendszerint egy baktériumgóc okozza, például az élesztőgomba, ami felhalmozódik a hallójáratokban. A kutya hallójárata az emberével ellentétben függőleges, és “L” formája van, amely csapdába ejti a folyadékot. Vagyis a hallójáratba jutott nedvesség ott marad, nem tud kifolyni, ez pedig tökéletes táptalajt biztosít a baktériumok számára. A visszatérő fülgyulladás egy allergia fennállására is utalhat.

Megelőzés

Ha arra gyanakszol, hogy kutyádnak fülgyulladása van, fontos minél hamarabb állatorvossal láttatni, és elkezdeni a kezelést, mielőtt a gyulladás ráterjedhetne a közép- és belső fülre. A fülgyulladás nagyon fájdalmas lehet a kutyák számára, az egyedüli gyógymódot pedig csak az antibiotikum jelenti.

Csökkenthetjük a fülgyulladás előfordulásának esélyét, ha rendszeresen tisztítjuk az eb füleit. Főleg ha imád úszni és vízben lenni, ajánlott minden “vizes hancúr” után jól kitisztítani a füleit, de ettől függetlenül, a rendszeres fültisztítás jelentősen csökkentheti a gyulladás kialakulásának esélyét.

2. Arthritis vagy ízületi gyulladás

Csakúgy mint az embernek, a kutyáknak is lehet ízületi gyulladásuk. Gyakrabban alakul ki idős ebeknél. A csontfelszínt egy vékony porcréteg borítja, ezt pedig az ízületi folyadék egyfajta síkosítóként vonja be, amely lehetővé teszi, hogy az ízületben található két csontfelszín könnyedén csússzon egymáson. Az idő múlásával – vagy valamilyen fizikai trauma hatására – ez a porc károsodhat, a csontok pedig egymáshoz súrlódnak mozgás közben. Magát a folyamatot, az ezt kísérő fájdalmat és merevséget nevezzük arthritisnek.

Honnan tudhatod, ha kutyádnak ízületi gyulladása van?

A betegség szinte mindig fájdalmat és merevséget okoz, tehát ha kutyád kevésbé tűnik lelkesnek a játék iránt, sántít vagy merev tartása van főleg a hosszabb pihenő periódusok után, akkor lehetséges, hogy ízületi gyulladása van. Annak ellenére, hogy ez a betegség inkább az idősebb kutyáknál jelentkezik, ugyanúgy felléphet a fiatal egyedeknél is, ezért érdemes észben tartani az erre jellemző tüneteket. Egyes kutyák akár túlzottan nyalogatják a fájó ízületet. Az arthritis tünetei nem mindig nyilvánvalóak, a fájdalom egyértelmű jeleitől egészen a rosszkedvűségig terjedhetnek.

Kezelése

Az arthritis nem kezelhető. Ez egy olyan dolog, amivel a kutyádnak hátralévő életében együtt kell élnie, de vannak módszerek, amelyekkel kényelmesebbé lehet tenni az életét.

Az arthritis nagyobb fájdalmat okoz a túlsúlyos ebeknek, mivel a plusz súly plusz terhet jelent az amúgy is fájdalmas ízületeknek. Ezért fontos, hogy kutyádat egészséges súlyban tartsd. Ugyanakkor vannak olyan gyógyszerek és terápiás kezelések a szenvedő kutyák számára, amelyekkel enyhíteni lehet fájdalmukon és meg lehet előzni a betegség súlyosbodását is.

3. Kennel köhögés

A Kennel köhögés, vagy fertőzéses tracheobronchitis egy olyan légzőszervi fertőzés, amely a felső légutakat támadja meg és gyulladást okoz. Száraz köhögéshez és légúti irritációhoz vezet, ezen felül pedig hajlamossá teszi egy másodlagos fertőzés kialakulását. A kutyák az év bármely időszakában megbetegedhetnek, de leggyakoribb a nyári hónapokban.

Tünetek

A tünetek a fertőzéstől számított 3-10 napra jelentkeznek. A Kennel köhögés egy mély, hosszan tartó köhögést okoz, ami úgy hangzik, mintha valami a kutya torkán akadt volna. Néhány kutyánál előfordul a fokozott hányás is. A betegségben szenvedő ebek viselkedése egyébként normális marad, az étvágyuk és fizikai aktivitásuk is normális.

Hogyan kaphatja el?

A betegség neve az angol “kennel” szóból származik, ami kutyaólat, kutyatenyészetet jelent. Kifejezetten fertőző betegségről van szó, nagyon könnyen átterjed az együtt élő ebek körében egyik állatról a másikra. Levegő útján is terjed, ha két kutya szoros kapcsolatban van, vagy ha fertőzött dolgokon osztoznak, például egyazon edényből isznak. A kutyakölykök és a be nem oltott kutyák prediszponáltabbak a fertőzésre.

Kezelés

Ha fennáll a Kennel köhögés gyanúja, azonnal állatorvoshoz kell vinni a kutyát. Fontos elkülönítve tartani a kutyát más kutyáktól, hogy megakadályozzuk a fertőzés továbbterjedését. Az enyhébb formákban elképzelhető, hogy nincs szükség gyógyszeres kezelésre, hogy az eb meggyógyuljon, de gyakran javasolt az antibiotikum adása. A Kennel köhögés gyakran vezet tüdőgyulladáshoz, ezért is érdemes állatorvosi vizsgálat a megfelelő kezelés érdekében.

4. Férgesség

Sok gazdi ódzkodik a gondolattól, hogy kedvence belső szerveiben férgek tanyáznak, de ez egy olyan közönséges kérdés, amiről illik beszélni. 5 féle féregfajta van, ami gyakran betegíti meg a kutyákat: orsóféreg, galandféreg, horgas férgek, ostorgiliszta és szívféreg. Minden féregtípus másféle betegséget okoz a kutyáknál. Az egyik legaggasztóbb – és legjobban megelőzhető – típus a szívféreg.

A szívféreg

A szívféreg egy olyan élősködő, amely szúnyogcsípés útján terjed. A féreg a szúnyogból bekerül az állat vérkeringésébe, és megtelepszik a szívben, tüdőben és a vérerekben. Az Egyesült Államokban mind az 50 államban igazolták a szívféreg jelenlétét.

Tünetek

A tünetek súlyossága függ a kutyában élő férgek számától, hogy mióta fertőződött meg az állat, valamint az eb szervezetének válaszreakciójától, de leggyakrabban az alábbiakban nyilvánul meg:

 • fáradtság
 • fennálló köhögés
 • nehezített légzés
 • szívelégtelenségre utaló jelek

Kezelés

A szívférgesség kezelése gyakran hosszadalmas, költséges és komoly mellékhatásai lehetnek a kutyusra nézve. A kezelés magába foglalja a gyakori orvosi ellenőrzést, vérvizsgálatot, röntgenvizsgálatot, klinikai megfigyelést és egy sor injekciót. Ez idő alatt korlátozni kell a fizikai aktivitást és el kell különíteni a kutyát, ami érzelmileg is kihathat az állatra.

5. Bolhák és kullancsok

A bolhák és kullancsok az emberek legnagyobb aggodalmát képezik, ha házi kedvencről van szó. Ez esetben a prevenció a legjobb kezelés a parazitákkal szemben, de azt is fontos tudni, hogy honnan jönnek és mit tesznek a kedvenceinkkel, hogy megelőzhessük a megfertőződést.

A bolhák kis szárny nélküli teremtmények, amelyek vérrel táplálkoznak és közel fél méterre is képesek elugrani. Leggyakrabban a kutyák hasán, a farok tövén és a fejen lehet észrevenni őket. Akárhol elélnek 13 naptól 12 hónapig, ez alatt pedig utódok millióit képesek produkálni.

A kullancsok szintén a gazdaállat vérével táplálkoznak azáltal, hogy a bőrükbe kapaszkodnak, belemélyesztik fejüket és így szürcsölik a vért. Előszeretettel kapaszkodnak a gazdaállat fején, nyakán, fülein vagy lábain, de a test bármely pontján felfedezhetők.

Hogyan kapják el a kutyák?

A bolhát és a kullancsot is a természetben lehet összeszedni. Szeretik a meleg éghajlatot, ami azt elenti, hogy a nyári hónapokban gyakrabban fordulnak elő. Jellegzetesen magas fűben tanyáznak, ahol várják, hogy közeledjen egy gazdaszervezet.

Tünetek

Bolha – a bolhás kutya erősen vakaródzik, nyalogatja vagy harapdálja a bőrét. Ezért szőrvesztés és seb alakul ki az adott területen. Gyakran szabad szemmel is látni lehet a bolhatojásokat, vagy magát a bolhát, ahogy ugrál.

Kullancs – a kutya gyakran észre sem veszi, hogy egy vendéget hordoz bundájában. Szerencsére szabad szemmel is láthatóak, ezért egy türelmes szemrevételezéssel kiszúrhatjuk őket.

Kezelés

Bolha ellen kaphatunk egy célzott kezelést az állatorvostól. A kullancsot viszont óvatosan el kell távolítani a bőrből. Te is kiveheted, de állatorvos segítségét is lehet kérni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek