LélektárÍgy élj 35 évvel tovább!

Így élj 35 évvel tovább!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A halált elkerülni nem lehet, de elodázni igen. Itt van néhány olyan szokás, amelyek által közelebb kerülhetsz a százhoz.

Egy élet messze kevés ahhoz, hogy mindent megtapasztalhassunk. Jóllehet, nem tőlünk függ, hogy az utcán sétálva nem talál-e el egy kidobott aragázkályha vagy egy meteor. De feltételezve, hogy ezeket nem mi vonzzuk be magunknak, az, hogy meddig élünk, a legnagyobb mértékben tőlünk függ.

A Gutenbergi Egyetem egyik nemrégiben készített tanulmánya szerint, amelyet a Belgyógyászat Folyóiratában tettek közzé, az élethosszt illetően az életstílus fontosabb tényező a genetikánál. Sőt, Dr. Eudene Harry, az orlandói Oázis az Optimális Egészségért egészségközpont igazgatója és az „Élj fiatalabban – 8 egyszerű lépésben” című könyv írója szerint, ezek az életvitelbeli változások nem csak az évek számát növelik, hanem azok minőségét is javítják. Boldogabbá tesznek, formába hoznak, energizálnak. Az alábbi szokások – tanácsok segítségével még 35 évnyivel tovább tervezheted nyugdíjas éveidet.

Legyen több barátod: + 7 év

baratok

Ha barátokról van szó, minél több van belőlük, annál jobb (és egészségesebb). Egy 1477, 70 éves személyt átfogó tanulmány eredményei alapján, az ausztrál kutatók arra jöttek rá, hogy azok a személyek, akiknek több barátjuk volt, átlagosan 7 évvel éltek tovább. Dr. Harry szerint ez nem csupán annak a puszta ténynek köszönhető, hogy támaszt nyújtanak és számíthatunk rájuk a nehéz időszakokban, hanem biokémiai alapja is van. „A barátságosan való viselkedés segíti az oxitocintermelést. Az oxitocin (a ragaszkodás hormonja) nyugtató hatással van az agyra, és a barátság azon képességének hátterében állhat, hogy képes javítani a vérnyomás-értékeket, csökkenteni a túlzott étvágyat és segíteni a mielőbbi gyógyulást”.

Állj lábon: + 2 év

Szabadulj meg a hátfájástól. Egy napi széken való üldögélés 40%-al növeli a három éven belüli elhalálozás esélyét – még fizikai aktivitás mellett is. Susan Block, az ACE (American Council on Exercise) tagja és a California Health & Longevity Institute fitnessközpont igazgatója kifejtette, hogy üléskor a vérkeringés lelassul, kevesebb kalória ég el, a szénhidrátok metabolizmusa stagnál, a trigliceridek megoszlásáért felelős enzimek működése pedig leáll. Mindezek elkerülésére a lábon állás a legjobb megoldás. Egy 2012-ben végzett felmérés szerint, amelyet a BMJ Open-ben tettek közzé, a napi széken való ülés időtartamának 3 óránál kevesebbre való csökkentésével, az élethossz két évvel javítható. Block azt tanácsolja, hogy irodánkat alakítsuk lábon álló munkavégzéshez alkalmassá, Járkáljunk, miközben telefonálunk, ebédért menjünk el a büféig, üzleti megbeszéléseinket intézzük a folyosón sétálva. „Még az óránkénti 5-10 perces felállás is segít jobban érezni magunkat, és meghosszabbítani élettartamunkat:

Rendszeres fogmosás: +6 év

fogmosas

A nem megfelelő fog higiénia elősegíti a gyulladásos faktorok szervezetben való elterjedését, ebből kifolyólag növeli a különböző szívbetegségek, agyvérzés, cukorbetegség, sőt olyan autoimmun betegségek, mint a rheumaoid arthritis kialakulásának rizikóját. A szájhigiéné legalább annyira fontos, mint a fogmosás, ilyenformán 6 évvel hosszabbítja a várható élettartamot- támasztják alá a Dr. Michael F. Roizen által végzett felmérések, aki a Cleveland Clinic főorvosa és a Real Age társalapítója. Egy másik, az International Heart and Lung Institute által végzett kutatás szerint, a hat hónapig tartó, napi rendszerességgel végzett egyszerű fogmosás is segít csökkenteni a CRP (C reaktív protein) szintjét, ami egyes kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában szerepet játszó gyulladásos faktor.

Napi egy bögre nyers zöldség: +2 év

zoldsegek

Édesanyáinknak igazuk volt: a tányérból minden zöldséget meg kell enni! Azok, akik naponta legalább 60 gramm (kb. egy bögrényi) zöldséget esznek, átlagosan két évvel élnek többet azoknál, akik napi 20 grammnál kevesebbet fogyasztanak. Annak ellenére, hogy mind a nyers, mind pedig a főtt zöldségek számos olyan vitamint és antioxidánst tartalmaznak, amelyek növelik az élettartamot, egy, a Cancer Epidemiology Biomarkers Preview-ban közzétett dietetikai vizsgálat kimutatta, hogy a nyers zöldségeknek sokkal erősebb hatásuk van ilyen szempontból. Egy tanulmány szerint (Journal of Food Science, 2009) a főzés során a zöldségekben található antioxidánsok mintegy 50%-a semmisül meg.

Pozitív gondolkodás: +7 év

nevetes

„A kutatások bebizonyították, amit már rég sejtettem: a nevetés és a pozitív életfelfogás meghosszabbítja életünket” – mondja Dr. Harry. Például, egy Yale-en végzett tanulmány, amely idős felnőttek bevonásával készült, kimutatta, hogy a pozitív gondolkodású emberek 7 évvel t9bbet élnek a többiekhez képest, egy másik tanulmány szerint (Aging, 2012) pedig a száz évet megérő embereket általában optimizmus és jó humorérzék jellemez. A pozitív gondolkodás stimulálja az agyi neurotrófikus faktor termelődését, ami javítja a memóriát, segít a depresszió és Alzheimer-kór leküzdésében, magyarázza Dr. Harry. Sőt mi több, a szimpla nevetés csökkenti a stresszhormonnak is nevezett kortizol mennyiségét, és gyulladáscsökkentő hatású.

Optimális testsúly : +3 év

fogyokura

A testtömeg index (TTI) egy statikus mutató, amelyet a testtömeg (kg) és a magasság (m) négyzetének hányadosa ad meg. Az Alabamai Egyetem kutatói szerint, a 25 és 35 közti TTI 3 évvel rövidíti meg életünket. A 25-30 közti TTI túlsúlyosságot, míg a 30 feletti érték obezitást jelent. Dr. Harry magyarázata alapján, a fölösleges zsírszövet kedvez a gyulladásoknak, ami növeli a cukorbetegség, szívbetegség, agyvérzések, alvási nehézlégzés vagy vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Dió: +3 év

diofelek

A Loma Linda Egyetem kutatói 34 ezer szombatista szokásait tanulmányozva rájöttek, hogy akik naponta 5-ször esznek mogyorót, két évvel és 9 hónappal élnek többet azoknál, akik rendszerint heti egynél kevesebb alkalommal fogyasztanak magvakat. A magvak, Dr. Harry szerint csökkentik a magas vérnyomás, inzulinrezisztencia, magas koleszterinszint, szívritmuszavarok kialakulásának kockázatát. A magas fehérje- és zsírtartalmuknak köszönhetően pedig segítenek a fogyásban.

Rendszeres testmozgás: +5 év

testmozgas

Függetlenül a mérleg mutatójától, a mozgás mindenképp meghosszabbítja az élettartamot. Egy nemrégiben végzett kutatás (Nemzetközi Rák Intézet) 654 827, 21 és 90 év közötti felnőttet vizsgálva kimutatta, hogy a legtöbb mozgást végzők legalább négy és fél évvel élnek többet, mint a többiek. Az egyszerű gyakorlatok – még ha nem is fogyasztanak – javítják a lelkiállapotot, kiegyensúlyozzák a hormonokat, növelik a memóriakészséget, erősítik a csontokat, csökkentik a koleszterolszintet és megelőzik a székrekedést. Dr. Harry szerint a legjobb hatást a cardio- és aerobic gyakorlatok kombinálásával érhetjük el.

Egyed Zsuzsanna

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek