KuriózumHonnan tudja a kakas, hogy hajnal van?

Honnan tudja a kakas, hogy hajnal van?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Közhelyes képet láthatunk magunk előtt, ha elképzeljük a kerítésen reggeliben “üvöltöző”, minden baromfik kapitányát, a kakast. Vidéken senkit sem érdekel, hogy mi-miért történik, de a tudósokat izgatta a kérdés, hogy honnan tudják a kakasok a kukorékolás időpontját?

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

A székely válasz merő egyszerűség: hajnalban. A tudósok válasza összetettebb: a kakasok zárt helyen, a napvilágtól elzárva is helyes időben kukorékolnak, ami valamiféle belső, biológiai “időmérőt” feltételez.

Kísérletek útján bebizonyosodott, hogy a teljes sötétségbe zárt kakasok is hajnalban kukorékolnak. Pontosabban szólva egész nap kurjantgatnak, de a legerőteljesebb hangoskodás hajnalban történik, mindig szabályosan 24 óránként. A 4 hétig tartó kísérletsorozat közben azt is megfigyelték, hogy a kakasok 14-21 nap elteltével elkezdtek egyre szabálytalanabbul kukorékolni, ami a 4 hetes periódus után teljesen zavarossá vált. Azt feltételezik, valamilyen módon csak szükségük van a baromfiknak a nap látványára, de “miért?”-re magyarázat egyelőre nem született. Székely magyarázat ugyanakkor bármikor van: csak.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek