LélektárHol helyezkednek el a csakrák és mi a jelentésük?

Hol helyezkednek el a csakrák és mi a jelentésük?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A csakrákat jól ismerik Keleten, és egyre nagyobb teret hódítanak a nyugati világban is. Mivel mi, nyugatiak, eléggé eltávolodtunk gyökereinktől, a csakrák tudománya nincs benne a tanügyi programban, ehelyett olyan terhelt információknak leszünk birtokában, amiknek kevésbé vehetjük hasznát. A csakrák tudománya egy alternatív tudományág, amely közös gyökerekből ered más ősi gyógymódokkal, mint a tibeti Bön, a buddhista Vajrayana tantra, a kínai Qigong és az iszlám szufi.

csakrak

A csakrák tölcsér alakú energiaörvények, amelyek a gerincvelő mentén helyezkednek el, a farok csonttól a fejtetőig. Gyűjtőpontok az energia adásában és fogadásában. Ábrázolásuknál tölcsért, kereket vagy virágot használnak. Ha virágként ábrázolják, a legalsó csakrát négy, a legutolsót pedig ezer szirommal ábrázolják. Hét fő csakra van. Amikor megtanulsz tudatában lenni csakráidnak, és aktiválni őket, érezheted az energia áramlását, így gyógyulhatsz és kapcsolatba kerülhetsz a világegyetemmel.

A hét fő csakra elhelyezkedése a testedben és jelentésük:

  • Gyökér csakra – a gerincoszlop alján helyezkedik el. A feladata a túlélés és a megalapozás, a földelés. A belső állapota a nyugalom és a stabilitás. Színe a vörös, bolygói a Föld és a Szaturnusz. Ásványai: gránát, rubin, ónix. Meditáció: én vagyok. Egyensúlyban tartása segít a fizikai egészség megőrzésében, a félelem kezelésében. Energiái: a Föld, földelés, összpontosítás, központosítás.
  • Szakrális csakra – az alhasban helyezkedik el, a genitáliák, nőknél a méh szintjén. Funkciója a vágy. Belső állapota az érzékiség. Színe a narancssárga. Égiteste a Hold. Ásványai: korall és karneol. Meditáció: én érzek. Egyensúlyban tartása a szexualitásban, fizikai erőnlét és a termékenységben fontos. Energiái: tűz, feltöltő.
  • Napfonat csakra – a köldök területén található. Funkciója az akarat. Belső állapota a jókedv, öröm, harag. Színe a sárga. Égiteste: a Mars és a Nap. Ásványai: borostyán. Meditáció: én cselekszem. Egyensúlya maga után vonja az érzelmi egyensúlyt, a feszültség megszűnését. Segít megérzésünk érvényesítésében is. Energiái: tűz, feltöltés, energia adás.
  • Szív csakra – a mellkas közepén helyezkedik el. Funkciója a szeretet. Belső állapota az együttérzés. Színe a zöld. Égiteste a Vénusz. Ásványkövei a rózsaszín és zöld színű kövek: olivin, rózsakvarc, malachit. Meditáció: én szeretek. Egyensúlya fontos a keringési rendszer egyensúlyában, a szív és csecsemőmirigy működésében. Ugyanakkor, érinti a spirituális értelemben a szeretet, együttérzés és egységélmény megélését. Energiái: víz, nyugalom, csillapítás, ellazítás.
  • Torok csakra – a torokban helyezkedik el. Feladata a kommunikáció, kreativitás. Belső állapota a gondolatok szimbólumokká alakítása. Színe a kék. Égiteste a Merkúr és a Neptun. Ásványi kövei a lazurit, sodalit. Meditáció: én beszélek, szólok. Egyensúlya fontos a kommunikációhoz és az agyi beszédközpont működéséhez. Energiái: víz, nyugalom, csillapítás, ellazítás.
  • Harmadik szem csakra – a homlokon, a szemöldök felett található. Feladata a látás, intuíció. A belső állapota: én tudom. A színe az indigó, bolygója a Jupiter. Ásványa a lolite. Meditáció: én látok. Egyensúlya szerepet játszik a pszichés egyensúly megtartásában és a tobozmirigy működésében. Energiái: levegő, meditáció, intuíció, gondolkodás.
  • Korona csakra – a fejtetőn helyezkedik el, feladata a megértés. Belső állapota a kegyelem. Színe az ibolya, bolygója az Uránusz. Ásványa az ametiszt. Meditáció: én értem. Egyensúlya az agyfunkciók vitalitását növeli, és szerepe van különböző képességek kifejlesztésében is. Energiái: levegő, meditáció, intuíció, gondolkodás.

http://www.youtube.com/watch?v=U9WndBBdq4M

Mi történik akkor, ha valaki aktiválja vagy egyensúlyba hozza a csakráit? Amellett, hogy jobb egészségnek örvend, különböző lelki, szellemi vagy spirituális élményekben lehet része. Ha már egy csakra aktiválva lett, szunnyadó idegi folyamatokat indít be az agyban. A korona csakra akkor aktiválódik, amikor már minden csakra nyitott és ezt hívják a Kundalini yogában a Kundalini ébredésének.

Birtalan Katalin

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek