HolotropikumHogyan vegyük rá a gyerekeinket az egészséges ételek fogyasztására?

Hogyan vegyük rá a gyerekeinket az egészséges ételek fogyasztására?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Tény, hogy a nagy áruházláncok és társadalmunk élelmiszer marketingje gyerekeinket célozza meg.  Az sem titok, hogy a túlsúly, és a kettes típusú cukorbetegség egyre fiatalabb korban jelentkezik.  A szülők többsége egyetért azzal, hogy az alapvető élelmiszerek, mint az egészséges fehérjék és zöldségek, fontos helyet foglalnak el gyerekeink étrendjében, napjainkban mégis nehéz tisztázni a gyerekeink táplálkozási kérdéseit. Ennyi tanítás utáni programmal, mint amennyi a mai gyerekeknek van (edzések, énekórák, stb.), sem az anyuka sem a gyerek nem tartózkodik annyit otthon, hogy a pontos étkezési időket be lehessen tartani. Ez a gyors tempójú életmód nem tesz egyebet, csakhogy a gyors ételeket, étkezéseket igazolja, annak ellenére, hogy tápanyagban szegények.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Az iskolában és iskola után agyonhajszolt gyerek, aki egész nap tápértékben szegény élelmet fogyaszt, estére oly fáradt, hogy inkább kucorodik fel a matracra tévét nézni s közben falatozik valamit, minthogy kimenjen mozogni, játszani.

Mit tehet ilyen esetben egy öntudatos anyuka? Íme, néhány gyakorlati tanács:

  • Először te dönts az egészséges táplálkozás mellett!

Amikor arról van szó, hogy étkezési szokásainkban történik változás, muszáj magabiztosan kiállnod és hinned azokban az információkban, amelyeket a gyerekeddel fogsz megosztani. Kutass, tanulmányozz, készíts étkezési tervet és kötelezd el magad, hogy ezt a pozitív változtatást megteszed családod egészsége érdekében.

  • Légy fokozatos, de határozott!

A gyerekeid nem fognak örömükben ugrálni azért, mert a ropikról, gyors ételekről átváltanak a zöldséges smoothiekra egy nap alatt, de hidd el, gyorsabban fognak alkalmazkodni, mint gondolnád, és megfogják tanulni szeretni az egészséges ételeket. Kezdetnek elég, ha mindegyik főtt ételből teszel egy harapnivalót a tányérra (pl. egy kis darab csirkehúst, egy levél spenótot, egy kis pépet, stb.), és mond meg a gyermekednek, hogy fog még kapni többet is a főtt ételből, amint megeszi a kis adagokat a tányérjáról. Így a gyereked motivált lesz, hogy új ételeket próbáljon ki, hiszen ezeket a kis adagokat még a nagyon válogatósok is nehezen utasítják vissza. Amíg így fokozatosan egy pár nap alatt bevezeted az ételeket, lassan növeld az adagot is, így a gyerek pár hónapon belül egy egész adagot fog fogyasztani. Az első napokban a gyereked próbára fog tenni, lehet, hogy egy-két étkezést ki is hagy, de ne aggódj, tartsd meg nyugalmadat, ne erőltesd, magyarázd el nekik, hogy nem muszáj egyenek, de a mai étel az az, ami tálalva van és mást nem szolgálsz fel. Valószínű, ez lesz a legnehezebb három nap az életedből, de hosszútávon megéri!

Olvasd el ezt is: Ezért ne kiabáljunk a gyerekkel

  • Engedd meg gyerekeidnek, hogy eldönthessék, hogy mikor éhesek

A gyerekek azzal az adottsággal születnek, hogy tudják, mikor éhesek és mikor kell abbahagyniuk az evést, ha már nem éhesek. Ez az adottság eltompul, ha az emésztőrendszerbe kémiai anyagok kerülnek. Figyeld meg, hogy gyerekeid nem mindig az étkezések időpontjában lesznek éhesek, és ha kihagynak egy étkezést alkalmanként, nem lesz a kárukra. Főleg, ha kis adagokat tálalsz, többször, így többször is találkozik majd az adott élelmiszer típussal és többet is kérhet belőle. Persze, ez nem jelenti azt, hogy nem kell határokat felállítsd vagy, hogy az ételhez hozzáférhetnek 24 órából 24-et, de ha egy gyermek tényleg nem éhes (vagy csak ezt használja kifogásként, hogy ne egyen egészséges ételt), ne erőltesd és főleg ne alkudj meg azzal, hogy gyors ételt veszel neki, csak hogy rávedd, hogy valamit is egyen. Ha pedig az étkezések közben kér enni, adj neki egészséges rágcsálnivalót, mint a diófélék, zöldségek vagy gyümölcsök.

  • Jutalmazd meg az ételen kívül is!

Ez egy fontos lépés. Majdnem mindent valamilyen élelmiszer típussal jutalmazunk (édességgel főleg – ha jó jegyet kap, ha jól viselkedik, stb.), azt sugallva, hogy bizonyos ételek fogyasztása azt jelenti, hogy különlegesek vagyunk, vagy hogy jól csinálunk valamit. Mivel az evés egy szociális, főleg családi tevékenység, fontos, hogy az élelem és a boldogság elérésének érzését lehetőleg ne kössük össze. Hagyjuk meg a családi vacsoráknak az összekötő szerepét, és jutalmazzunk más dolgokkal az étel helyett. Jutalom lehet egy családi kirándulás, egy közös biciklizés, egy új könyv, stb. Megszakítva az ördögi kört az étel-szórakozás-teljesítmény között, segít, hogy gyerekünk ne váljon egy „érzelmi evővé”, és egy erős, jó alapot nyújt elkövetkező étrendi választásaihoz.

Mother feeding baby

  • Magyarázd el nekik!

A gyerekek sokkal jobban tanulnak, mint azt gondolnánk. Sokszor hajlamosak vagyunk magyarázat nélkül hagyni őket vagy eltúlozni egyes dolgokat, amiket elvárunk, hogy megtegyenek. A legtöbb gyerek nagyon szépen válaszol egy logikailag jól megalapozott, nyugodt bevezetésre, ami az új vagy nem kedvelt ételeket illeti. Tedd az ételt a tányérra, mond el mi az és válaszolj bármilyen kérdésre. Ne vesztegesd meg, ne hízelegj, és főleg ne könyörögj. Ez egészséges étel, ez jó nekik és ízletes is. És elvárod, hogy megegyék. Ha kérdezik, magyarázd el, hogy miért is egészséges az étel, és nagyon fontos a testünk egészsége érdekében, hogy meghozzuk a helyes döntést étkezésünkkel kapcsolatban.

  • Engedd, hogy válasszanak, de egészséges választásaik legyenek

Akárhányszor lehetséges, hadd, hogy a gyerekeid döntsenek az egészséges élelmek közül. Könnyebben fogják kipróbálni az új ételt és nem is lesz olyan érzésük, hogy valaki szabotálja az étkezési tervüket. Ez akkor hasznos, ha még nincs elkészülve semmilyen főtt étel sem, és választhatnak, például sárgarépa szeletek és mandula közt. Ne feledkezz meg arról, hogy a gyerekeidnek segíteni abban, hogy egészségesen táplálkozzanak annyit jelent, hogy segítesz nekik megérteni és választani az egészséges lehetőségek közül. Meglátod, hogy 3-4 hét egészséges étkezés után, ha szabad kezet adsz nekik, mondjuk egy partin, hogy válasszanak egészséges és nem egészséges étel között, az egészségeset fogja választani, mert már ők is rájönnek arra, hogy nem érzik jól magukat a gyorséttermi ételektől.

  • Legyél te a példakép!

Ez lehet a legnehezebb rész. Gyerekkorunk óta bizonyos elképzelésekkel élünk bizonyos élelmekről, és valljuk be, mi sem mindig szeretünk sok zöldséget enni. Amellett, hogy az egészséges táplálkozás lecsökkenti majdnem minden elképzelhető betegség kialakulásának a rizikóját, most egy kicsit meg kell, hogy erőltessük magunkat és mindezt, meg kell csinálnunk a gyerekeink érdekében. Bizonyított tény, hogy a gyerekek inkább azt tanulják meg, amit látnak, mint azt, amit mondanak nekik.  Ha azt látják, hogy rutinosan eszed a zöldségeket és szereted enni őket, ők is elkezdik majd ezt tenni. Ha segít, próbálj ki minél több új zöldséget. Minél kívánatosabb a szemnek, annál valószínűbb, hogy ízleni is fog neked.

Olvasd el ezt is: 10 dolog, amit sose mondj a gyerekednek

  • Az otthon főzött élelmek legyenek előnyben

Ez sem lehet könnyű a sok elkötelezettség és tevékenység mellett, de ez lesz az egyik legjutalmazóbb dolog, amit megtehetsz a családodért. Nemcsak minőségi időt tölthetsz velük, de annak a valószínűsége, hogy egészséges étel kerül a szervezetedbe, megnő, amikor elkezdesz otthon főzni. Megvan az a lehetőséged, hogy minél természetesebb alapanyagokat válassz, minél változatosabban. Az egészségtelen opciók nem lesznek az étlapon, hogy csábítsanak, és a gyerekeid láthatják, hogyan készül az étel. A gyerekeiddel töltött minőségi idő jobban megtérül majd, mint a sok iskolán kívüli tevékenység, amire sokszor kötelezve érezzük magunkat, hogy elvigyük vagy rájuk kényszerítsük.

  • Mutasd meg nekik, honnan származik az élelem

Sok gyerek azt hiszi, hogy az étel a piacról származik, úgy nőnek fel, hogy nem tudják hol és hogyan teremnek a zöldségek, vagy hol nevelik a majorságot és a munka iránti megbecsülés is hiányzik. Ha teheted, vidd el gyerekeidet falura egy egyszerű gazdához vagy kertészkedőhöz, vagy állattenyészetre, hogy megváltozzon az a szemlélet, amin keresztül az élelmét látja. Nagy valószínűséggel inkább megeszi azt, amit saját maga termesztett, ezért segíts neki a kertben. De ne egy gyári majorság vagy állattenyészetre és tömeges vágóhídra vidd, mert lehet, hogy nem azt a jellegű kapcsolatot szeretnéd benne megerősíteni…

Sok kitartást és szerencsét! Meglátod, mókás kihívásnak állsz elébe!

Birtalan Katalin

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek