HolotropikumHogyan védjük bőrünket nyáron

Hogyan védjük bőrünket nyáron

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Talán az elmúlt napok borongós, álmos időjárása nem hozta ki belőlünk énünk nyári alteregóját, de annak mindenki tudatában van, hogy küszöbön vannak a forró, napsütéses időszakok, és erre érdemes felkészülni.

Fotó: Maggiejumps – flickr.com

A magyar népi „csillagászat” úgy tartja, hogy a fagyos szentek után (Pongrác, Szervác, Bonifác) következik Orbán napja, ami az utolsó, lehűléssel járó időszak a nyár előtt, és május 25-e után el lehet már ültetni a paradicsomot, mert nem fenyegeti esetleges fagy.

Ugyanakkor tudnunk kell, hogy a népi hagyomány tiszteletre méltó, de nem érdemes bután fejest szöknünk a felhőtlen napozásokba. Nagyanyáink nem tudták anno, hogy eddigre az UV sugárzás veszélyes mértékűre nő, és biza oda kell figyelnünk bőrünk épségére, különben csúnyán és könnyen megéghetünk a nap sugarai alatt.

Szerte a világon nőtt a bőrrákos esetek száma, de még az UV sugárzás által kiváltott megbetegedések száma, és ezek hátterében olyan dolgok állnak, amiket szeretnénk most tisztázni.

Korai, enyhe barnulás

A tudósok bebizonyították, hogy a kora nyári, enyhe barnulás, úgymond „előre elkészített barna bőr” a tévhittel ellentétben nem nyújt védelmet az igazán káros, nyári napsütéssel szemben. Eme enyhén barna bőrnek csupán 2-3 faktoros fényvédelme (ha) van, és valljuk be, ez szinte semminek tekinthető. A boltokban a legtöbbet vásárolt speciális krémek a 12-16 tartományban tartózkodnak, és az érzékenyebb bőrű embereknek egyenesen a 30 faktor felettit ajánlják, így ne ringassuk magunkat téves eszmékbe. A korai barnulás semmitől sem véd!

Fotó: Ollie Crafoord, flickr.com

Tovább menve az is elmondható, hogy a szoláriumban felszedett „csoki” szín sem véd tulajdonképpen semmitől, maximum esztétikus. A Nap természetes sugarai főleg a bőr felső rétegeit bombázzák, míg a gépek által kibocsájtott UV sugarak mélyen a bőr felső rétegei alá hatnak, így nincs bizonyíték rá, hogy egyik a másikra pozitív hatással lenne, vagy némi védelmet is nyújtana.

Amit tudni kell: bőrünket a nyár előtt semmivel sem tudjuk felkészíteni. Ez csupán tévhit. Akkor tudjuk igazán ápolni és védelmezni, ha közvetlenül nincs kitéve a veszélynek. Főleg a nyár első szakaszában használjunk feltétlenül napvédő krémet, és ne csak a strandon. Talán sokan cikinek tekinthetik ezt, de érdemes így hozzáállni a dologhoz, mert még mindig kellemesebb, mint a kórházban nyaralni! Ezen felül létezik ma már olyan, hogy UV jelentés. Érdemes ezt is figyelni, nem csak a napos időt. Vannak olyan periódusok, amikor a napsütés intenzitása nem nő, de az UV sugarak a szokásosnál veszélyesebbek. Kerüljük, ha lehet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek