A télire eltett savanyú káposztának számos változata ismeretes, a hagyományos erdélyi receptet azonban számos rajongó és konyhai szakember népszerűsíti.

Mikor tegyük el a télire való káposztát?

A káposztát ősszel, hagyományosan, Szent Demeter napján, október 26-án tették el a háztartások zömében, így a savanyú káposzta készre ért a karácsonyi és az újévi töltelékes káposzta elkészítéséhez. Természetesen nem azt állítjuk, hogy a Filantropikum.com receptje a legjobb, számos más változata létezik.

A savanyú káposzta elkészítésének hozzávalói

  • káposzta;
  • víz;
  • jódmentes só;
  • szárított kapor szár 10-15 cm-es darabokra vágva;
  • cékla szeletek;
  • szárított bazsalikom gallyak;

Opcionálisan szárított kukoricaszemeket vagy birsalmát is adhatunk hozzá, hogy gyönyörű sárga színt kapjon a káposzta és persze tormát, mely extra ízt biztosít.

A legjobb savanyú káposzta receptje a következő

Hogy finom savanyú káposztát fogyaszthassunk, első lépés a káposztafejek gondos kiválasztása. Csak olyan érett káposztafejeket válasszunk, amelyek egészségesek, nem érte őket jégeső, nem lyukas vagy elszáradt a levelük.

A töltelékes káposztához a legjobb a fehér, kissé lapos, finom levelű káposzta. Ha a káposzta levelek bordáinak száma öt, akkor biztosak lehetünk abban, hogy nagy levelei vannak a zöldségnek. Ha kerekebb káposztafejeket választunk, annak csak néhány levele lesz, ez viszont jó lesz főzéshez vagy savanyúságként.

Mekkorák legyenek a savanyú káposztához választott fejek?

A káposztafejek ajánlott átmérője legtöbb 20 centiméter és legkevesebb 15 centiméter legyen. Alapvetően győződjünk meg arról, hogy a káposzta belefér a hordó szájába. A megfelelő méretű káposztából könnyen elkészíthető az étel 4 fő számára.

A káposztafejek tisztítása

A káposzta tisztítása fontos lépés a savanyítás előtt, különösen, ha saját termesztésű káposztát használunk. El kell távolítanunk a földet és a port a káposztáról, valamint a külső leveleket és jól meg kell mosni a fejeket.

Savanyú káposzta: egészben vagy darabolva?

A káposzta egészben érlelhető, de két vagy akár négy darabra is vágható. A legtöbb háztartás inkább egész káposztafejeket részesíti előnyben, kivágva a torzsáját eltevés előtt.

A káposztafejek hordóba helyezése

Az erdélyi savanyú káposztát a recept szerint hordóban tárolják. Akár fa, akár műanyag hordót használunk, tartsuk be ugyanazokat a lépéseket. De ügyeljünk arra, hogy a hordó jól ki legyen mosva, és ne legyen szaga az előző tartalomtól.

A műanyag hordó fertőtlenítését forró vízzel és szódabikarbónával végezhetjük: egy evőkanál szódabikarbónát adjunk egy liter vízhez. Hagyjuk az oldatot 2-3 órán át a hordóban, majd öblítsük át meleg vízzel, ezután pedig hideggel. A káposztafejek torzsáját távolítsuk el egy hegyes kés segítségével, majd a helyére szórjunk jódmentes sót, és máris tehetjük a hordóba.

A hordó aljára tehetünk egy ág bazsalikomot, ami megakadályozza, hogy a savanyú káposzta puffadást okozzon. A káposztafejeket a hordóban úgy helyezzük el, hogy ne maradjanak rések a fejek között. A nagyobb fejeket alul, a kisebbeket pedig felül, torzsájukkal felfelé helyezzük a hordóba. A fejek közé tegyünk cékladarabokat és szárított kaporszárat.

Mennyi sót és vizet adjunk a savanyú káposztához?

Tapasztalt háziasszonyok azt mondják, hogy a savanyú káposzta esetében a vizet fokozatosan adják hozzá, ahogyan az egyes rétegeket a hordóba helyezzük.

De fontos megmérni, hogy mennyi vizet öntünk hozzá, ahhoz, hogy tudjuk, mennyi sóra lesz szükség.

A savanyú káposztához a legjobb a nagyobb szemcséjű jódmentes só, amelyből literenként 30 grammot használjunk, ha előzőleg nem sóztuk meg a torzsák helyét. Amennyiben ezt megtettük, úgy csak 10-15 grammot használjunk literenként.

Ha túl kevés sót teszünk, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a káposzta elromlik, és ha túl sokat, akkor az gátolja az érési folyamatot.

A savanyú káposztához a sóoldatot külön készítsük, lehetőleg egy literes üvegbe. Tegyük bele a megfelelő sómennyiséget, töltsük fel vízzel, keverjük jól össze, hogy a só teljesen feloldódjon.

Egy másik lehetőség az, hogy töltsük meg a hordót vízzel, majd a végén tegyük a tetejére a kimért só mennyiségét. Ha úgy gondoljuk, hogy az nem oldódik fel, akkor meglepődhetünk, ugyanis a só azonnal eltűnik, és annak kockázata, hogy a káposzta nem érik meg, csak azoknál a hordóknál állhat fenn, amelyekben a fejek nagyon zsúfoltan voltak elhelyezve.

Mit tehetünk még a káposztával együtt a hordóba?

A káposztával együtt, a sós lében helyezhetünk karfiolt, uborkát vagy sárgarépát. Ügyeljünk arra, hogy ezek a zöldségek is tiszták és egészségesek legyenek.

Tegyünk nehezéket a hordóban eltett káposztára?

Amikor a hordót megtöltöttük, helyezzünk egy súlyt a káposztára, hogy az a sós vízben maradjon. Használhatunk egy,két vagy három kilogrammos tiszta követ, fatáblára helyezve. De a kereskedelemben megtalálható egy csavarral ellátott műanyag eszköz, amely képes ellátni ezt a feladatot. A végén tegyük rá hordó tetejét, jól húzzuk meg, hogy levegő ne jusson be, és hagyjuk érintetlenül két napig.

Hogyan és mivel színezzük a káposzta levét?

Ahhoz, hogy szebb színt kapjon a káposzta, adjunk hozzá szárított kukoricamagot vagy birsalmát. Ezáltal a levelek kellemes sárga árnyalatot kapnak. A káposzta vörös színezéséhez használjunk néhány kisebb fej vörös káposztát, vagy két- három hámozott céklát nagyobb darabokra vágva.

A savanyú káposzta levének átforgatása

Egy műanyag tömlő segítségével szívjuk ki a lé mennyiségének körülbelül felét a hordóból, majd öntsük vissza ezt a sóoldatot. Az első két hétben ezt kétnaponta végezzük el.

Mennyi idő alatt érik meg a káposzta?

A káposzta savanyítása olyan folyamat, amely több hétig tart. Az eltevést követően egy héttel, látni fogjuk, hogy a káposzták összezsugorodtak, így kisebb káposztafejek hozzáadásával kitölthetjük az üres helyeket. Körülbelül öt hét múlva a káposztánk elkészül és lehet fogyasztani.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.