OtthonHogyan spóroljunk az árammal

Hogyan spóroljunk az árammal

Nyereményjáték: Kattints ide és vidd el a főnyereményt a Filantropikum és a RIAVITA közös játékán!

Ha zöldebben és ugyanakkor gazdaságosabban szeretnél élni, mindig van rá lehetőséged. Valójában számos tipp van, amelyekkel jelentősen csökkentheted az energiaköltségedet. Ráadásul a lehető legkörnyezetbarátabbak is. A legtöbb esetben ezek nagyon egyszerű dolgok, amelyeket bárki alkalmazhat.

Sokan gyakran nincsenek tudatában annak, hogy olyan dolgokat tesznek, amelyek nem környezetbarátok. Az egész világot fenyegeti az éghajlati válság és a globális felmelegedés. Mindent meg kell tenni, hogy legalább részben elhárítsuk. Többek között, ha megváltoztatsz néhány szokást, jelentősen csökkentheted például az energiaköltségeidet is.

Kezdetnek például egyszerűen használj energiatakarékos izzókat. Ezekről ismert, hogy sokkal hosszabb az élettartamuk, a hagyományos izzókhoz viszonyítva. Egyebek mellett akár 80%-os villamosenergia-megtakarítást eredményeznek, ami igazán szép szám. Az energiatakarékos izzók nem tartalmaznak veszélyes és káros anyagokat, így a lehető legkörnyezetbarátabbak.

Hogyan spóroljunk az energiával?

Manapság nem kell, hogy bonyolult legyen az energiatakarékosság. Fontos azonban tudni, hogyan kell csinálni. Hogy megkönnyítsük a dolgodat, a következő sorok a legjobb ajánlásokat tartalmazzák.

Állítsd be a fűtést

Az energiatakarékosság alapja a fűtés. Ebben az esetben a szabályozás helyes beállítására van szükség. Ez azt jelenti, hogy ha elhagyod a házat, csökkentsd a fűtött helyiség hőmérsékletét. Ez bizonyítottan akár 30%-os villamosenergia-megtakarítást is eredményezhet. A radiátorok körüli elegendő hely szintén fontos. Növeli ugyanis a fűtés hatékonyságát, ami azt jelenti, hogy energiát takaríthatsz meg.

Ne feledd: Ha nyaralni vagy üzleti útra mész, nem szabad kikapcsolnod a fűtést. Célszerűbb, ha a szobákat temperálod.

Fotó: Freepik

Spórolj a főzésnél is

Feltételezzük, hogy te is sok időt töltesz a konyhában. Talán nem fogod elhinni, de főzés és sütés közben is spórolhatsz az árammal. Ezek egyszerű dolgok, de sok otthonban nem alkalmazzák őket. Például a főzés során fedő használatával is áramot takaríthatsz meg. Ez mind az elektromos, mind a gáztűzhelyekre vagy főzőlapokra is vonatkozik. Amikor csak lehet, használj kuktát. Különösen hosszabb főzésnél elengedhetetlen. Ebben az esetben 15-50 %-os energiamegtakarítás érhető el.

Megfelelő mosási és szárítási program

Ha villamosenergiát szeretnél megtakarítani, azt a mosógép megfelelő programjának beállításával is megteheted. Általánosságban elmondható, hogy mindig a mosógép teljes kapacitását ki kell használni. Ez nemcsak az áram-, hanem a vízfogyasztást is csökkenti. Ha a szárításnál is szeretnél spórolni, akkor csak akkor tedd be a szennyest a szárítóba, amikor már jól ki van centrifugálva. Ha a szennyes nagyon nedves vagy éppen ellenkezőleg, száraz, akkor fennáll a nagyobb energiafogyasztás veszélye. Ezért ezekre a tényezőkre is érdemes figyelni.

Óvatosan a készenléti állapottal

Minden háztartásban vannak olyan elektromos készülékek, amelyek készenléti állapotban vannak. Ez azt jelenti, hogy anélkül fogyasztanak áramot, hogy bármilyen módon használnák őket. Ilyen elektromos készülék például a televízió vagy a videokamera. A legtöbb ember csak a távirányítóval kapcsolja ki ezeket a készülékeket. Ha villamosenergiát szeretnél megtakarítani, akkor a főkapcsolóval is ki kell kapcsolnod őket.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek