Az összes szervünk közül a tüdő az, aminek az állapotát a legkevésbé tartjuk szem előtt. Bármi is legyen a levegőben, az a légzés során egyből lerakódik a tüdőbe. Hiába a dohánytermékeken lévő figyelmeztetések, hiába a légszennyezettségről szóló riportok a TV-ben, nap mint nap veszélyeknek vagyunk kitéve.

Hogyan méregtelenítsd a tüdőd természetes módszerekkel?

Vegyük csak a szenet példának. Annak ellenére, hogy a szénégetés egy ártatlan folyamatnak tűnhet, a levegőben található széndioxid szintjének jelentős mennyisége ebből a folyamatból származik, ami erőteljesen hozzájárul a globális felmelegedéshez, ezenkívül meghatározó oka a szmog, a savas eső, és a szennyezett levegő kialakulásának.

„A tüdőnk kölcsönhatásban van a környezetünkkel” – magyarázta Dr. Lisa A. Maier, amerikai kutatásvezető – „Lényegében mindent belélegzünk, ami körbe vesz minket.”

Ezért is nagyon fontos, hogy tudatosan óvjuk tüdőnk egészségét, hiszen hiába, hogy jelen vannak olyan fenyegető tényezők, amik ellen nem igazán tudunk mit tenni, viszont vannak olyan alternatívák, melyekkel sokat tehetünk tüdőnk épségének megőrzése érdekében. Szóval, amit irányításunk alatt tudunk tartani, azért érdemes tenni, így következzék 5 dolog, amivel természetesen méregteleníthetjük a tüdőnket:

1. Szokj le a dohányzásról

Az egyik legmagátólértetődőbb megelőzési módszer az az, ha felhagyunk a dohányzással. Mint köztudott, a dohányzás az egyik leggyakoribb oka a tüdőrák kialakulásának. Ez a káros szokás gyakran összefonódik egyéb kockázati tényezőkkel, mint például a genetikával. Vannak, akiknek szervezetük hajlamosabb a daganatok kialakulására, míg másoké kevésbé. Azt is kimutatták, hogy azon nemdohányzó nőknél, akik dohányzó partnerükkel élnek egy fedél alatt, 25%-al nagyobb a tüdőrák kialakulásának esélye, mint azon nemdohányzó nők esetében, akiknek párjuk szintén nemdohányzó.

2. Vigyél be a szervezetedbe minél több antioxidánst

Egy jól átgondolt és egészséges étrend bőségesen tartalmaz antioxidánst. Az antioxidánsok felveszik a harcot az egészséges sejteket pusztító káros szabadgyökökkel szemben. Kutatások szerint az antioxidánsok fokozzák a tüdőkapacitást és fejlesztik a légzés minőségét. Kiváló antioxidáns forrás lehet az áfonya, brokkoli, hal, szőlő, zöld tea, spenót és az édesburgonya.

3. Mozogj!

Számos tanulmány hangsúlyozza a testmozgás fontosságát. Napi félóra 3 vagy 4 alkalommal egy héten már elég sokat jelenhet egészségünk megőrzésében. A tüdőnek is kimondottan jót tesz, ha 20 percig intenzívebben lélegzünk míg a gyakorlatokat végezzük.

4. Biztosítsd a környezeted

Először is bizonyosodj meg afelől, hogy az elsődleges környezetedben minden megfelelő-e? Az otthonod és a munkahelyed megfelelő szellőztetése kulcsfontosságú. Ha foglalkozásunk során veszélyes anyagokkal dolgozunk mindenképpen viseljünk maszkot, ne kockáztassuk az egészségünket. Ha köztudottan súlyosan szennyezett városban/országban élsz, akár a költözés lehetősége is megfontolandó, hiszen az egészségünkről van szó.

5. Tanulj meg helyesen lélegezni

Elsőre őrültségnek tűnhet, hiszen a légzés akaratunktól független, feltétlen reflex, mégis a legtöbb ember helytelenül lélegzik. Nem hiszed? Figyeld csak meg a saját légzésedet. A probléma az, hogy hajlamosak vagyunk aprókat lélegezni. A megoldás erre az, ha kihasználjuk a tüdőnk teljes térfogatát, ezt mély sóhajtásokkal gyakorolhatjuk. Ez nem csak stimulálja a tüdőt, hanem a stresszt is csökkenti, így sokkal energikusabbakká válhatunk. Thich Nhat Hanh, vietnami származású szerzetes fogalmazta meg a legjobban légzés fontosságának szerepét: „Lélegezz mélyet, hogy lelkedet haza tudd vezetni a testedhez.”

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.