KuriózumHogyan marad friss a tej hónapokig?

Hogyan marad friss a tej hónapokig?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Igen, sokszor megfordul a fejünkben, hogy mi is lehet a tejes dobozban. Az esetek nagy többségében csak remélni merjük, hogy legalább felvizezett tejport iszunk. Azonban a törvények szerint Magyarországon és minden uniós tagállamban csak tejet lehet forgalmazni tej néven. Törvény szabályozza azt is, hogy a doboz tartósítószert sem tartalmazhat.

tej

Speciális eljárás, ún. ultrapasztörizálás által tartósítják: felhevítik a tejet 138 fokra, majd gyorsan lehűtik 20 fokra és becsomagolják. A homogenizálás azt jelenti, hogy egy nagyon vékony csövön préselik át a tejet, és közben a benne található zsírgolyócskát szétesnek, majd egyenletesen szétoszlanak. A tej pedig homogén állagú marad. A friss tejben a zsír néhány óra alatt kiválna, és gyorsan föle keletkezne.

Az ultrapasztörizálás során a tejben levő összes mikroorganizmus elpusztul. Ezt egy teljesen sterilizált, hatrétegű, fénytől és levegőtől mentes kartondobozba csomagolják, így lehetséges, hogy a tej akár több hónapon keresztül is friss marad.

Kérdés, hogy ha a tej ilyen alapos eljáráson megy keresztül, mi marad abból a tápértékből, amit valójában tartalmaznia kell. Olvasd el az alábbi cikkünk: A szomorú igazság a tejről – amit minden szülőnek tudni kell

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek