KuriózumHogyan építs társasági kört magad köré?

Hogyan építs társasági kört magad köré?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Miért váltogatják manapság annyira serényen az emberek haveri társaságukat és barátaikat, miközben mások napról napra bővítik szociális hálójukat? Mit csinálnak rosszul, és hogyan lehet ezt egyáltalán jól csinálni?

Nyugodtan nevezhetjük veleszületett ráérzésnek azt a tulajdonságot, amivel bizonyos emberek egyszerűen pezsegnek a barátok és haverok alkotta kötelék közepében. A szórakozás, a kisebb vitatkozás, tanácskérés, segítségkérés és nyújtás számukra sosem jelent különösebb kihívást, míg mások évek óta szűk társaságukkal kénytelenek minden programot megélni.

Ha pezsgő társasági életre vágysz, érdemes tovább olvasnod cikkünket.

Fotó: Madarász György
Fotó: Madarász György

A két lépéses varázsszer

Röviden így lehetne összefoglalni: építsd az újat – gondozd a régit. Mármint a kapcsolatokat.

Első lépés – Építsd az újat! (folyamatosan járj társaságba és ismerj meg új embereket)

Minden alkalommal, amikor kimondod “alig vannak barátaim”, máris vesztettél egyet belőlük. Ez azért van, mert az emberek jórésze folyamatos mozgásban van. Iskolát, várost, munkahelyet, esetleg “szerelmi” kapcsolatot váltanak, amik mind befolyásolják a környezetet, ahova járni fognak – vagy járni kényszerülnek. Amennyiben te egy helyben tobzódsz, passzívan, nem tudod ezeket a problémákat rugalmasan kezelni, pedig messze nem arról van szó, hogy az illető, akire gondolsz, már nem kedvelne téged. Nem feltétlenül azért találkozunk valakivel kevesebbet, mert ellenszenves. Az elsődleges kulcs mindig az újabb és újabb személyek megismerése. Hogyan tehetjük ezt könnyebbé?

  • Ismerkedjünk témakör mentén (hobbi, érdeklődés, munka, tanulmányok, könyvek stb.)
  • Emeljünk ki egy hobbit például, amiben mi viszonylag jók vagyunk, és ömlengeni tudunk róla
  • Csatlakozzunk speciális foglalkozású csoporthoz: túrázók, munkahelyi focicsapat, gasztrókör. Ezek rendszeresen találkoznak havonta, esetleg hetente, és a folyamatosság csiszolja össze az embereket, a kapcsolatokat.
  • Szervezzünk mi egy foglalkozást, egy csoportot. Ha mi vagyunk az eszmei szerzők, máris elköteleztük magunkat, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból. Plusz természetesen a hasonszőrű klubtagok is kedvelni fognak, mert az ízlésüknek megfelelő témakört járunk körül, szervezzük meg a találkozókat és programokat.
Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Második lépés – Gondozd, tápláld a régit!

Ez egy cseppet összetettebb, de azonnal hasznosítható tippünk így is van. Alapszabály, hogy akivel fontosnak tartod a kapcsolatod, azzal sokat találkozz. Az egészséges kapcsolatokat nem a Facebook és Yahoo Messenger csevegések táplálják, hanem a gyakorlati tapasztalatok és élmények. Jobban mondva a közös élmények. Ha arra törekszel, hogy egészséges kapcsolatok vegyenek körül, akkor sose sajnálj “magadból” (a saját idődből) egy darabot áldozni a számukra.

Amit érdemes szem előtt tartanod:

  • A barátságok törékenyek, és rendszeres ápolásra szorulnak. Figyelj arra, hogy a találkozások, sörözések rendszeresek legyenek.
  • Mutass be egymásnak személyeket. Legyél TE az enyv, a ragasztó az emberek között.
  • Kerüld a pletykát és maradj gerinces. Sose áskálódj, mert az ember-ember közötti bizalom nagyon kényes dolog. Ha megbízható vagy, úgymond fedhetetlen, az emberek sokkal szívesebben keresik a TE társaságodat.
  • A humor sajnos csak egy bizonyos szintig tanulható, de ha nem te vagy a társaság bohóca, akkor is maradj kedélyes, és ne háborogj a poénokon. Legyél remek hallgató, avagy partner minden marhaságban. Ha kiváló humorérzéked van, alapból nyert ügyed van.

Zárószóként érdemes kitérni a személyiségre is. Gondolkozz el, és állapítsd meg, hogy introvertált (befelé forduló), avagy extrovertált (kifelé forduló) személyiség vagy-e. Ha introvertált, akkor 4-5 ember a bizalmi körödben bőségesen elég ahhoz, hogy mindenkoron jól tudj szórakozni, és ennél többre ne is törekedj, mert nem lesz türelmed fenntartani a kapcsolatokat. Ha extrovertált személyiség vagy, 10 vagy több embert is simán “kitartasz” úgy bizalomból, mint szabadidőből.

Egynél több társasági kör kialakítása sem lehetetlen, sőt!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek