KuriózumHódít a gyergyóremetei házicsoki

Hódít a gyergyóremetei házicsoki

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Tizenhárom éve hat alkalmazottal indult a székelyföldi Gyergyóremetén az a vállalkozás, amely mára 1,5 millió euró forgalmú nagyvállalattá nőtte ki magát. Legfőbb termékét, a házicsokit Románia-szerte kedvelik, és Magyarországon is népszerű.

hazicsoki-halom

A vállalkozást Laczkó Ibolya és férje Laczkó Endre indították, akik tovább szerették volna folytatni a remetei házicsoki-készítés hagyományait. A márkanév, az End-Ibo a cégalapítók keresztneveiből származik. A férj 2012-ben váratlanul elhunyt, Laczkó Ibolya azóta a testvérével, Józseffel közösen vezeti a céget.

„Azért választottuk a házicsokit, mert nagy hagyományai vannak ennek a térségben. Mivel a remetei tejporgyár felhagyott a házicsoki készítéssel, lehetőséget láttunk ebben, így kezdődött az egész” – mondta a Ziarul Financiar gazdasági lapnak Laczkó Ibolya.

end-ibo-srl-2

A céget kezdetben még egy 128 négyzetméteres helyiség jelentette a lakóház mellett, 2000-ben pedig csupán hat alkalmazottja volt a kis műhelynek. Egy évre rá azonban a házaspár már egy teljesen új gyárat épített, hogy ki tudják szolgálni az egyre növekvő igényeket.

A cég napjainkban a házicsokin kívül édességek és sütemények széles skáláját kínálja. A tejport 2012-ig a helyi tejporgyárból szerezték be, ám mivel a gyár hatalmas adósságokkal küzd, ezért csődeljárás alatt van, ezért Lengyelországból és Szlovákiából jön azóta az alapanyag. A gyár alapterülete mára 450 négyzetméterre nőtt, alkalmazottainak száma eléri az ötvenet.

„Romániában rendkívül nehéz egy céget működtetni, különösen, ami az élelmiszeripart illeti, ahol évről-évre változik a szabály- és követelményrendszer, de hál’istennek sikerült mindezeknek megfelelni” – tette hozzá a cégvezető.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek