KuriózumHisztiznek a majmok, ha választás elé állítják őket

Hisztiznek a majmok, ha választás elé állítják őket

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Hasonlóan a legtöbb emberhez, a csimpánzok érzelmi reakciói is intenzívek, ha a bukás kockázatával kell szembenézniük – derül ki a Duke Egyetem kutatóinak kísérletéből.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

A szakemberek olyan játékokat fejlesztettek ki az emberszabásúak számára, melyben jutalomfalatot nyerhetnek, ha jól választanak. Amelyik nem nyert, a vágyott banánszelet helyett egy darab uborkát kapott, közülük néhány erre olyasmit tett, ami az emberi düh majomváltozata lehet – számolt be a kísérletekről a BBC hírszolgálata.

A munkát két kongói rezervátumban 23 csimpánz és 15, a csimpánzfélék közé tartozó bonobó majommal végeztük, mindegyikük orvvadászat következtében elárvult, mentett állat – mondta el Alexandra Rosati, a Yale Egyetem munkatársa. – Játszani a félfogságban is lehetett velük, ugyanis ilyen körülményei között jutunk a legközelebb a vadállatokhoz anélkül, hogy valóban a vadonban lennénk.

Az emberi viselkedés gyökereinek megismerése céljából kétféle játékot találtak ki. Az elsőnél az állatoknak két lehetőségük volt: választhattak az azonnali, kis jutalomfalat és a nagyobb között, amelyre azonban várniuk kellett. A második játék során „biztonságos” és „kockázatos” között kellett dönteni. Az első hat szem mogyoró volt egy edény alatt. A második tányér azonban vagy a kedvelt banánt rejtette, vagy egy darab uborkát.

Sok állat mutatott erős érzelmeket, amikor várnia kellett az ételre, vagy azt kockáztatta, kap-e egyáltalán jutalomfalatot. Egyesek a hisztizéshez nagyon hasonló jelenségeket mutattak: „kiabáltak”, „duzzogva morogtak”, idegesen vakaróztak, rázták az elkerítő rácsot. Néhány reakció a kisgyerekek „akarom”-dühkitöréséhez hasonlított.

A szakemberek arra következtettek, hogy a döntés alapvető érzelmi elemei, a csalódás és a megbánás nem kizárólag az emberre, hanem a főemlősökre is jellemző. Megfigyelték, hogy a csimpánzok szívesebben kockáztattak, türelmesebbnek is bizonyultak a bonobóknál. Ez azt jelentheti, hogy az érzelmekre való képességük befolyásolja életmódjukat, mindenekelőtt az élelemszerzés módjai közti választást. „Ennek tulajdonítható, hogy a csimpánzok szívesebben vesznek részt olyan kétséges kimenetelű vállalkozásban, mint a vadászat” – magyarázta Rosati.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek