KuriózumHipszterek - Az új amerikai őrület

Hipszterek – Az új amerikai őrület

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Akár találkoztunk a hipszter kifejezéssel, akár nem, néhány szót mindenképpen megér az új amerikai találmány.

Ahogy a playboy, G (gengszter) és jónéhány divat által is megragadott hétköznapi kifejezés, a hipszter is elharapózni látszik manapság, és egy egész iparágat parancsol maga mögé.

Először is lássuk, hogy kik a hipszterek

A hipszter kifejezés a ‘40-es évek Amerikájában honosodott meg, és évek múlva újra előbányászták – értelmét némileg megváltoztatva. Akkoriban az alternatív és szubkultúra képviselőire mondták azt, hogy hipszter (magyarul jampec). Mára a hipszterek a kultúra, divat, zene, film, technika, mobiltechnika, művészetek és egyéb “alternatív” érdeklődési körök fogyasztói, akikre egész (marketing)gépezet épít.

Jellemző rájuk az enyhén elmélyülő műveltség, így sok témában otthonosan mozognak (látszólag), kiterjedt érdeklődési körrel rendelkeznek, határozott véleménnyel, és nem probléma náluk, ha a párkapcsolati tanácsadás után rögtön Rushdie Sátáni versek c. egyházellenesnek ítélt művével folytatódik a társalgás. Látszólag mindig lezserek, korlátoktól mentesek, és elég nemtörődöm életmódot folytatnak, ami a ruházkodásukból is kitűnik.

Ezen kívül valami megmagyarázhatatlan vonzalmat éreznek a régi, régimódi tárgyak iránt (oldschool zene, régi Polaroid fényképezőgép, régi autó, régi korok, régi eszmék). Alapjában véve békés népek, és a nyitottságuk ellenére is más hipszterekkel szeretnek leginkább vegyülni. A partiban otthon érzik magukat, csajozás nem az erősségük, de azért ne írjuk le őket! Számukra legfontosabb a jelenlét, az, hogy mindenről tapasztalatuk alapján tudjanak beszélni, és ne a képernyő előtt ülve felszedett, hozzávetőleges élményekből merítsenek.

Rengeteget lehetne még írni róluk, és aki kíváncsi, az rá is kereshet, ugyanis nem egy társadalom tudományi kutatás is készült róluk, újabban is, és a régebbi időkben is.

Egy új városi fajnak nevezhetnénk őket, és érdemes tudnunk róluk.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek