KuriózumHasznos tudnivalók az emberi testről

Hasznos tudnivalók az emberi testről

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Tényleg meg vagy győződve, hogy az emberekről már mindent tudsz? Legjobb, ha elolvasod az alábbi cikket, és csak utána válaszolsz a kérdésre…

A méregtelenítés és fontossága

Fotó: Jan Jablunka

Még egy egészséges ember bélrendszerében is 3-8 kg bélsár van állandóan, ami mérgezi a szervezetet (főleg a hús lebontása miatt). Ezt a mennyiséget sok mozgással, illetve masszázzsal valamennyire le lehet redukálni, de még úgy is jelentős mennyiségben maradna. Nem csoda, ha a dietetikusok mindenkinek ajánlják a rendszeres méregtelenítést.

Azonos szagok

Tudjuk ugyan, hogy az egypetéjű ikreket igencsak nehéz megkülönböztetni egymástól, főleg ha azonos ruhában is jelennek meg, de érdekesség, hogy a verejtékük összetétel is azonos, így szag alapján még a kutyák se tudják őket megkülönböztetni egymástól.

A szaglás furcsasága

Sokan a szájra, a szemre, esetleg a lábra gondolnak, pedig az igazság az, hogy az orrunk, ugyanis csupán egy percig érezzük a szagokat (kivéve, ha erősek). Ezért van az, hogy egy idő után már nem érezzük magunkon és másokon a parfümöt.

Tüsszentés

Tüsszentéskor pár milliszekundum erejéig megpihen ez a szervünk. Ezen kívül a tüsszentés nemcsak ezt vonja maga után, hanem azt is, hogy automatikusan becsukódik közben a szem, így képtelenség lenne akkor nyitva tartani.

Az emésztés furcsasága

Az emésztés az alapvető élettani funkciónk egyike, mivel amit lenyelünk, ideális esetben fel is dolgozzuk. Az érdekesség az az, hogy a gyomrunknak kéthetente új nyálkahártyát kell termelnie, máskülönben megemésztené önmagát.

A kiszáradás

A jelenleg tomboló kánikulában ajánlott megszoknunk, hogy azelőtt igyunk, mielőtt szomjasak lennék, vagyis a dehidratáció előtt. Vannak azonban olyan emberek, akik alig érzik, hogy jó lenne meginni valamit. Ez persze nem azt jelenti, hogy az ő vízháztartásuk teljesen rendben van, hanem épp az ellenkezőjét: ekkor már a szervezeted annyira kiszáradt, hogy kikapcsolta egy időre a szomjúság érzetedet.

Erős hajszál

Nem is gondolnánk, milyen erős is egy egészséges hajszál! Való igaz, a rengeteg hajformázással, festéssel és különböző vegyszerekkel rengeteget rontunk sörényünk állapotán, de az egészséges, normál hajszál akár 3 kg-ot is elbír.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek