HolotropikumHasznos és jótékony kalóriák a szervezet számára

Hasznos és jótékony kalóriák a szervezet számára

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Hiába fogyasztunk rendszeresen zöldséget és gyümölcsöt, nem mindig visszük be velük a szervezetünkbe a normális működéshez szükséges megfelelő mennyiségű proteint és kalóriát. Szükség van egy kis ráadásra, amelyet a húsokból gyűjthetsz be.

A disznóhúst például a legtöbb embernek jól meg kell válogatnia, ugyanis egyes részei az átlagosnál is több zsiradékot tartalmaznak. 100 gramm csontolt karajban 1,5 grammnyi telített zsírsav van, és 70 milligrammnyi koleszterin. Míg ugyanennyi oldalas 10 gramm telített zsírsavat és 105 milligramm koleszterint tartalmaz. Azért van különbség…

Íme miként ajánlott a disznóhús helyes fogyasztása: hogy csökkentsd a bevitt zsírok mennyiségét, válassz sovány darabokat, és párolva, sok zöldséggel tálald. Még mielőtt hozzálátnál az elkészítéséhez, szedegesd le a húsról a szemmel látható kövérséget. Készítheted grillen is, így a zsírfölösleg lecsöpög az önmagában elkészülő szeletekről.

A csirkehúsról azt kell tudnod, hogy sokkal szegényebb telített zsírokban, koleszterinben, mint a vörös húsok. Több proteint tartalmaz, és jelentős a nikotinsav összetétele is. A szárnyashús gazdag B-komplex vitaminokban, ugyanakkor cinket és foszfort is tartalmaz.

A következőképpen készítheted el a csirkét úgy, hogy megőrizze tápanyagértékét: hogy még kevesebb zsírhoz juttasd a szervezeted, szedd le a csirke bőrét, még mielőtt elkészítenéd. Így a sült csirkének az energiatartalma 193 kalóriára és 82 milligramm koleszterinre csökken, továbbá 70 milligramm nátriumot és 2 gramm telített zsírsavat tartalmaz. Egyébként bármilyen formában fogyasztható a csirke: sülve, párolva, grillezve, pirítva, salátába vágva, vagy levesbe is nyugodtan belefőzheted.

A fehér húsú hal – nevezik filének is, rendkívül sovány, gyorsan elkészül, és kevés zsírt, koleszerint tartalmaz. Ellenben, rengeteg vitaminhoz, ásványi anyaghoz juttatja hozzá a szervezetet. Ezek közül a legjelentősebb mennyiségben a B-komplex, A, D és E vitaminok, valamint az Omega 3 zsírsavak vannak jelen.

Így készíthetsz ideális hal-lakomát: kerüld a halrudacskákat, ezek ugyanis tele vannak tartosítószerrel, adalékokkal és fölösleges zsírsavakkal. Az aranyosfejű hal, illetve a nagy rombuszhal például 99 kalóriát, 58 milligramm koleszterint, 89 milligramm nátriumot, 0,3 gramm telített zsírsavakat és 21 gramm proteint tartalmaz, míg a pisztráng 162 kalóriában, 63 milligramm koleszterinben, 57 milligramm nátriumban, 1 gramm telített zsírsavakban és 23 gramm proteinben gazdag.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek