Sussex hercege és hercegnéje nem kérdezte meg a királynőt arról, hogy lányuknak adhatják-e a Lilibet nevet – mondta a BBC-nek a palota egyik szóvivője.

Harry herceg és Meghan nem kértek engedélyt a királynőtől, hogy Lilibet legyen a gyerekük neve!

Talán az is vitatható, hogy a név bejelentése előtt Harry herceg és Meghan hercegné  egyáltalán említette-e tervét Erzsébet királynőnek, vagy csak a hivatalos információkból tudta meg az uralkodó. A sussexi pár szóvivője viszont elmondta, hogy a pár nem adta volna ezt a nevet kislányának, ha a királynő nem adott volna rá külön engedélyt.

“A herceg a bejelentést megelőzően beszélt családjával, és valójában a nagyanyja volt az első családtag, akit felhívott” – mondta a szóvivő.

“A beszélgetés során kifejtette, hogy remélik, áldását adja rá, hogy lányukat Lilibetnek nevezzék el a tiszteletére. Ha nem támogatta volna, nem használhatták volna ezt a nevet.”

Lilibet gyermekkora óta a királynő beceneve családi körökben

Az év elején az Oprah Winfrey-interjúban Harry és Meghan több alkalommal éles kritikával illette a királyi családot. És bár Harry beszélt a közte és apja között kialakult nehézségekről, azt mondta, hogy “nagyon jó” kapcsolata van a királynővel, és rendszeresen tartották a kapcsolatot videóhívásban.

A hétvégén a pár bejelentette, hogy megszületett Lilibet “Lili” Diana Mountbatten-Windsor péntek reggel a kaliforniai Santa Barbara kórházban.

A Lilibet becenév akkor alakult ki, amikor Erzsébet hercegnő még kisgyerek volt, és nem tudta rendesen kiejteni a saját nevét. Nagyapja, V. György király szeretettel szólította Lilibetnek, és így ragadt rá a kedves név, majd később a rokonok és a közeli hozzátartozók is átvették.

Lilibet néven írta alá egyik legközelebbi barátja, Earl Mountbatten temetési koszorúját. A királynő néhai férje, Edinburgh hercege szintén a becenéven szólította.

Harry és Meghan barátai határozottan állítják, hogy Harry engedélyt kért a nagymamájától a névadást illetően. Lilibet a királynő 11. dédunokája, azért kapta második névként a Dianát, mivel így tisztelegnek Harry és Vilmos herceg néhai édesanyja, Diana előtt.

Az márciusi Oprah interjúban a pár azt mondta, hogy úgy tűnik, most inkább megállnak, vagyis nem terveznek több gyermeket.

Fotó: The Royal Family/Instagram

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.