HolotropikumHalálos mellékhatásai vannak egy amerikai fogamzásgátlónak

Halálos mellékhatásai vannak egy amerikai fogamzásgátlónak

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A hüvelygyűrűnek általában az előnyeit szokták hangsúlyozni, ám az elmúlt napokban éppen az ellenkezőjétől hangos a média. Kiderült ugyanis, hogy a Merck gyógyszergyártó cég által forgalmazott NuvaRing hüvelygyűrűnek néhány esetben halálos mellékhatásai vannak. Egész pontosan a hüvelygyűrű vérrögképződést okoz, és ez több esetben is halálos tüdőembóliához vezetett. A Vanity Fair magazin egy egész riportot szentelt a témának, amelyben érintettek és szakértők is megszólaltak.

Még 2011-ben egy 24 éves amerikai egyetemista lány halt bele a fogamzásgátló miatt kialakult tüdőembóliába. Édesanyját a barátja értesítette telefonon, hogy a lányát kórházba vitték, mivel váratlanul fulladásos rohamok törtek rá. A masszív tüdőembóliában szenvedő lány életét azonban nem tudták megmenteni. A lány szobatársa, Megan Henry is NuvaRinget használt, ám neki szerencséje volt. Tíz nap után azt tapasztalta, hogy egyre nehezebben kap levegőt, és orvoshoz ment, aki allergiagyanút diagnosztizált, majd hazaküldte. Rá pár hétre egy repülőút közben rosszul lett, ekkor ismét szakemberhez fordult. A vizsgálatok ekkor kimutatták, hogy a lány tüdejében vérrögök keletkeztek. A kapott vérhígítónak hála, mára jobban van, ám sportolói karrierje örökre véget ért. A legfrissebb eset Nagy-Britanniában történt, ahol egy 44 éves nő ügyvédei azt állítják, ügyfelük azután kapott tüdőembóliát, hogy a Merck hüvelygyűrűjét kezdte el használni. A tünetek itt is hasonlóak voltak: kezdetben fáradékonyságot érzett a nő, majd fulladás gyötörte, mígnem a sokadik orvosi vizsgálat kimutatta, hogy tüdeje 40 százalékát vérrögök borítják.

Egészségügyi források szerint csak a szigetországban 23 esetben okozott súlyos keringési rendellenességeket és vérrögöket a NuvaRing. A termék 11 éve van forgalomban az Egyesült Államokban, ahol 3500 per van folyamatban a fogamzásgátló mellékhatásai miatt. Ezért a brit orvosok mindenkit lebeszélnek a termék használatáról, és más termékeket ajánlanak. Nem a NuvaRing az egyetlen fogamzásgátló, amelyhez súlyos, halálos megbetegedések köthetők. 2013 elején a Diane fogamzásgátló szert tiltották be a francia hatóságok, mert a statisztikák szerint eddig legkevesebb 4 esetben okozott halált az 1987-ben bevezetett szer. A halál oka minden esetben mélyvénás trombózis volt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek