HolotropikumAlternatív gyógyászatHajfestésre, torokfájásra is használható a sokoldalú dió

Hajfestésre, torokfájásra is használható a sokoldalú dió

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Nyáron nincs is jobb árnyéktartó fa, amelynek egyébkény termése különlegesen finom és számtalan dologra jó, felhasználási módja igencsak sokszínű. Ez a diófa, amelynek lomboronája ugyan még tart némi árnyékot, de most már hogy egyre ősziesebb az idő, inkább a termésére esik a hangsúly.

dio

A diófa talán legérdekesebb sajátos anyaga a juglon, amely egy nagyon hatékony festékanyag, hiszen mikor még zsenge a termés, és a tokból megpróbáljuk kiszedni, a bőrünk szép rendesen bebarnul. Ugyancsak a juglonnak köszönhetően a diófa közelében szinte semmilyen növény, még a fű se nő ki, ugyanis az anyag meggátolja az egyéb növényfélék fejlődését.

A levélben C-vitamin, flavonoidok, cseranyagok is találhatók. A magban, azaz a gyümölcsben E- és B-vitamin van, de található benne telítetlen zsírsav is, magnézium, kálium, valamint kalcium. Készítsünk teát a falevelekből, amely elsősorban gyomor- és bélhurutra, hasmenés kezelésére jó, akik gyomorfekélytől szenvednek, azok ne igyák a teát.

Tea készítése: Tegyünk oda melegedni 1,5 dl vizet, ehhez 1,5 gramm diólevél kell. A forró vízbe hagyjuk pár percig állni a leveleket, majd fogyasszuk el a gyógyteát. Naponta legtöbb 3 alkalommal igyunk belőle.

Főzetet is lehet készíteni a diólevelekből, amelyet külsőleg, elsősorban bőrproblémák kezelésére lehet használni, ilyen a fekély, a gyulladás, az akne, az ekcéma, sebek gyógyítása, vagy a túlzott izzadás. A problémás területeket le kell mosni a főzettel.

Ha fáj a torkunk, akkor bátran gargalizáljunk a főzettel, de az aranyér kezelésében is jó, ülőfürdőként kell használni. Amennyiben külsőleg használjuk a diólevelek rejtette gyógyhatást, akkor egy erősebb főzetet kell készíteni, 2 dl vízbe legalább 5 grammnyi levelet tegyünk és hagyjuk benne legalább félóráig.

A dió friss héjából, vagyis a kopácsból hajfestéket is lehet készíteni, ezt meg kell szárítani, majd porrá kell zúzni. Ehhez annyi vizet kell tenni, hogy tejfölszerű állaga legyen a masszának. Nedves hajra kell felrakni a kapott krémet, hagyjuk rajta 20–30 percet, majd ezután mossuk meg a hajat, eredményként szép, fénylő barna hajszínt kapunk.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek