KuriózumHa felismered ezt a 12 jelet, akkor te voltál a „láthatatlan” gyermek...

Ha felismered ezt a 12 jelet, akkor te voltál a „láthatatlan” gyermek a családodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy többtagú családban felnőni, szerető szülők és testvérek körében egy olyan idilli kép, melyet sokan szeretnének a magukénak tudni. Ennek a nagycsaládi hangulatnak azonban megvannak a buktatói: általános jelenség, hogy a nagytesók „elnyomják” a kicsiket, vagy éppen ellenkezőleg, a kicsik követelnek ki maguknak minden figyelmet. De mi van a „láthatatlan” gyermekekkel? Azokkal, akik csendben és elvonulva élik az életüket, olyannyira, hogy a többiek már észre sem veszik őket?

A kapcsolatok szakértői szerint létezik 12 jel, melyből kiderülhet, te is egy ilyen „láthatatlan” gyermek voltál a családodban. Ha készen állsz arra, hogy felfedezd önmagad, merülj hát bele önmegismerés világába – talán izgalmas dologra bukkansz majd a múltadban, ami segít megérteni a jelened!

1. Úgy érzed, figyelmen kívül hagytak

Más szóval, úgy érezted, állandóan mellőznek téged. Nem vették észre az eredményeidet, figyelmen kívül hagyták a szükségleteidet. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy elhanyagoltak vagy nem szerettek, csupán azt, hogy a testvéreid különösen igényesek voltak, míg te jól elvoltál egyedül is. Aki ilyen „láthatatlanságban” nő fel, felnőttként erősen független, önálló és magabiztos lesz, de az is megtörténhet, hogy ez az „elfelejtett” érzés bizony egész életében végigkíséri az embert.

2. Mindig te voltál a békefenntartó

Míg a testvéreid állandóan civakodtak, és a szüleiteket is bevonták a vitákba, te voltál az, aki békebíróként oldottad a feszültséget. Mintha mindkét nézőpontot átérezted volna, és tolmácsként közvetítettél a két oldal között. Ez egy védekezési mechanizmus, melyet a „láthatatlanság” szül: hasznossá tenni magad, és mindenáron elkerülni a konfliktusokat. Így talán, hogy fenntartottad a harmóniát a családban, még egy kis elismerést is kaptál.

3. Mestere vagy a beolvadásnak

A „láthatatlan” gyermekek gyakran olvadnak be a háttérbe, hogy álcázzák magukat, illetve a viselkedésüket, sőt a személyiségüket is képesek az adott helyzethez igazítani. Ez egy nem feltétlenül hasznos alkalmazkodási képesség, melynek hátterében a meglapulás vágya áll. Abból az igényből fakad, hogy ne keltsenek túl nagy feltűnést, mert a testvérek amúgy is a háttérbe kényszerítik őket. Ez a rejtőzködés annyira természetessé válhat, hogy felnőttkorban is megmaradhat.

4. Erős empátiaérzékkel rendelkezel

Azért, mert „láthatatlan” gyermekként többet figyelsz és hallgatsz, mint amennyit aktívan részt veszel a család dinamikájában. Ez a megfigyelési képesség felerősíti mások érzéseinek és motivációinak a mély megértését. Aki így nő fel, az könnyedén bele tudja képzelni magát mások helyébe, és megérti a mögöttes érzelmeket, reakciókat és cselekedeteket.

5. Nagyra értékeled az egyedül töltött időt

Mert „láthatatlan” gyermekként gyakran voltál magadra utalva. Sok időt töltöttél egyedül, ami megtanított arra, hogy mélyen megbecsüld a saját társaságodat. Ez felnőttként sincs másként: jobban vágysz a saját magányodra, mint egy zajos társaságra, és jobban is élvezed, mint mások. Ilyenkor elmélkedhetsz, élhetsz a hobbidnak, vagy simán csak megnyugszol és feltöltődsz.

6. Önértékelési gondokkal küzdesz

A „láthatatlanság” gyakori mellékhatása az önbecsülés hiánya. Amikor az eredményeidet és az érzéseidet folyamatosan figyelmen kívül hagyják, könnyen elkezdheted azt hinni, nem vagy elég fontos vagy értékes. Ez a belső küzdelem jóval a felnőttkorban is fennmaradhat, és befolyásolhatja a kapcsolataidat, a karrieredet, a boldogságodat. Ne feledd, hogy az értékedet nem az határozza meg, hogy mennyi figyelmet kaptál gyerekkorodban. Ez veled született és megváltoztathatatlan.

7. Vonzódsz a gondoskodó szerepekhez

Aki gyermekként „láthatatlan” volt a családjában, megpróbál más forrásokból visszaigazolást, „észrevételt” nyerni, ezért gyakran lesz önkéntes ápoló, menhelyi gondozó, vagy csak egy váll, melyen valaki ki tudja sírni magát. Hasonló humanitárius szerepek és a másokról való gondoskodás által érzi, hogy ő mégis értékes. Ez a szokás gyakran elkíséri őt a felnőttkorban is, és nagyban befolyásolhatja a személyes és szakmai életében vállalt szerepeit.

8. Túlzottan felelősségteljes vagy

A gyermekkori „láthatatlanság” gyakran vezet ahhoz, hogy a szükségesnél nagyobb felelősséget vállalunk. Legyen szó olyan feladatról, ami nem a korodnak megfelelő volt, vagy olyan terhek cipeléséről, melyekhez semmi közöd nem volt. Felnőttként, ez a túlzott felelősségvállalás egy kimerítő szokássá válhat, ami akár a saját jóléted rovására is mehet.

9. Önállónak nőttél fel

Bár negatív dolognak tűnik, nem feltétlenül az. A „láthatatlanság” fokozott önállóságra kényszerít, megtanít arra, hogy ha valamit el akarsz érni, azt csakis a saját erődből kell megtenned. Nem könnyű. Némi útmutatással minden egyszerűbb lett volna. De ha bízol a saját képességeidben, erősebbé és függetlenebbé válsz.

10. Nehezen kérsz segítséget

Az előbbi pont hátulütője, hogy a „beléd nevelt” függetlenség jelentősen megnehezíti, hogy segítséget kérj. Mivel megszoktad, hogy csak magadra számíthatsz, úgy érzed, mások terhére lehetsz, ha kérsz. Pedig nem így van. Sosem késő megtörni a múltbeli blokkokat és új szabályokat felállítani magadban.

11. Később gyakran sikeresebb vagy az életben

Az, hogy „láthatatlan” gyermekként nőttél fel, felnőttként nagyban az előnyödre válik. Mivel nem másoktól vártad el, hogy elérd a céljaidat, ez megerősített abban, hogy önálló és független légy, ami nagyobb sikerekhez vezet az életben, mint folyton függeni valakitől.

12. Mélyen értékeled a kapcsolataidat

A gyermekkori „láthatatlanság” végső előnye, hogy később jobban megbecsülöd a valódi kapcsolatokat. Ahogy felnőtté válsz megtanulod, hogy minden interakció, minden közös pillanat és minden kialakult kötelék hatalmas értéket hordoz. A „láthatatlan” gyerekek gyakran vágynak a kapcsolatokra, és ha megtalálják, akkor azt mélyen értékelik.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek