HolotropikumHa fáj a gyerek pocija repítsd fantáziavilágba

Ha fáj a gyerek pocija repítsd fantáziavilágba

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A gyerekkor egyik leggyakoribb tünete a hasfájás, amely a statisztikai adatok szerint minden ötödik gyereket érint. Az orvosok a kivizsgálások során gyakran nem találnak olyan szervi elváltozást, amely megmagyarázná a fájdalom okát, így ezeket a tüneteket funkcionális fájdalomnak tekintik.

gyerek-hasfajas

A kisgyerekek lelki világa legalább annyira sérülékeny, mint a felnőtteké, így az Ő esetükben is előfordul szorongásos zavar, vagy belső konfliktus. Mivel pszichés fejlődésük még éretlen nem tudják megfogalmazni, hogy mi bántja Őket, így különböző tüneteket produkálnak, hogy a külvilág tudtára adják, valami nincs rendben.

Anyu fáj a pocim!

A tünetek az esetek többségében gyomorbél rendszer területen jelentkeznek és a gyerek számára a legkézenfekvőbb közlés erre így hangzik: “Anyu fáj a pocim…”

Mivel az orvosi kivizsgálás nem talált szervi elváltozást ezért a megoldást nem gyógyszerekben, hanem máshol kell keresni.

A gyerekekkel foglalkozó pediáter szakorvos elküldheti a gyereket pszichológushoz, aki különböző terápiás módszereket alkalmaz (pl. viselkedésterápia) és segíthet a tünetek enyhítésében. Azonban a terápia idő és pénzigényes és sajnos nem mindenki számára hozzáférhető.

A fantázia szárnyain

Az Észak Karolina-i kutatócsoport, Miranda van Tilburg vezetésével egy egyszerűbb, olcsóbb és otthon is hozzáférhető módszer kidolgozásához kezdett. A relaxációt és irányított vizualizációs technikákat használt fel, egy olyan CD kifejlesztésére, amely segíti a gyerekek tüneteinek az enyhítését. Az alapötlet abból indult ki, hogy a gyerekeknek nagyon gazdag fantáziaviláguk van és könnyebben tudnak lazítani és álmodozni, mint a felnőttek, így az új módszer tökéletesen alkalmazható volt náluk.

A gyerekek kétharmadánál csökkent a fájdalom

Első lépésként a gyerekek relaxációját segítik elő, és elképzeltetik velük, hogy egy pihe-puha dunyhába bújnak, ami a felhők fölé repíti őket. Amikor elérték a kívánt lazult állapotot arra kérik, hogy képzeljék el amint egy meleg kellemesen édes ízű folyadékot kortyolnak és minden egyes korttyal a fájdalom fokozatosan csökken. Egy másik módszer arra vezette rá a gyerekeket, hogy melegségérzetet aktiváljanak a tenyerükben, ami aztán rávezetődik a fájó pocira.

A kísérletben 34 gyerek vett részt, amelyet 2 csoportra osztottak. Fele a CD anyagát használhatta 8 héten át, míg a másik fele hagyományos terápiába részesült. Az eredmény a következő képen alakult: A CD-t hallgató lurkók kétharmadánál csökkent, vagy eltűnt a fájdalom, míg a hagyományos terápiák esetében csak egynegyed arányban lettek tünetmentesek a gyerekek.

A fejlesztő csoport elmondta, hogy a gyerekek szívesen hallgatták a CD-t, ami egy csodálatos világba röpítette őket, sőt volt aki kérte is az otthoni terápiát lefekvés előtt. A módszer nem helyettesíti a hagyományos orvosi kivizsgálást és kezelést, viszont nagyon jó eszköz azokban az esetekben, ha nincs szervi elváltozás és a gyerek állandóan hasi panaszokkal küszködik.

A kulcsa a terápiának a rendszeres gyakorlás volt, így a hatékonyság fennmaradt és 6 hónappal a kísérlet után is a gyerekek kétharmada tünetmentes volt.

Sok olyan hanganyag van, amely segíti a relaxációt és egy képzeletbeli világba röpít, de fontos hogy ez gyerekekre legyen adaptálva. Mindaddig, míg egy ilyen Cd-t sikerül beszerezni forduljanak bizalommal olyan pszichoterapeuta szakemberekhez, akik jártasak a gyerekek lelki dolgaiban és válasszák a relaxáció játékos módját és a gyerekek fantáziavilágát a fájdalom eltüntetésére.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek