A keleti országokban a datolyát a Paradicsom gyümölcsének is nevezik. Nálunk az üzletekben elsősorban szárítva kapható. Sokan már felhagytak a cukor használatával, a sütemények édesítését is a datolyára hagyják. És mennyire jól teszik, hiszen a datolyában számtalan olyan anyag található, amely fontos szerepet játszik az egészségmegőrzésben. És ahhoz, hogy szép, formás testünk legyen, a táplálkozási szakértők napi 5 darab datolya elfogyasztását javasolják.

Fotó: Daniel R. Blume/Flickr.com
Fotó: Daniel R. Blume/Flickr.com

Annak ellenére, hogy a datolya egy édes gyümölcs, kalóriában szegény, így nem kell bepánikolni attól, hogy meghízunk tőle. Így akik fogyókúráznak, nyugodt szívvel ehetik a datolyát, nem fog megártani.

Gazdag folsavban és vasban, és a benne lévő egészséges cukrok lassan szívódnak fel a vékonybélben, így nem emelik meg a vércukorszintet, és a hasnyálmirigy is védve lesz. Sok A-, C- és E-vitamint, valamint B-komplex vitaminokat is tartalmaz, emellett olyan nyomelemeket, mint a magnézium, a kálium, a növényi fehérjék, a kalcium, a nátrium, a foszfor, a mangán, a réz és a vas. Ezek egyben mind erős antioxidánsok, amelyek hozzájárulnak a betegségek megelőzéséhez.

Az Amerikai Rákkutató Társaság állítása szerint a datolyában található jótékony rostoknak köszönhetően elkerülhetjük a vastagbélrák kialakulását.

A datolya egy hihetetlen energiabomba, köszönhetően jótékony természetes cukortartalmának. Bármilyen smoothie-ba beletehetjük kristálycukor helyett, ahogyan a teánkat is édesíthetjük datolyasziruppal.

Jó hír azoknak is, akik kezdeti vérszegénységben szenvednek, hiszen a folsav és a vastartalma miatt segít a betegség kezelésében.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.