A gyerekek jelentik a legnagyobb örömet az életben. Ők adnak értelmet az életünknek, boldoggá tesznek, és mosolyt csalnak az arcunkra.

Ugyanakkor hatalmas munkát és felelősséget is jelentenek. Ez pedig sokkal fontosabb, mint a karrierünkkel kapcsolatos törekvéseink, vagy bármilyen területen betöltött magas rang vagy pozíció. Miért? Mert az emberiség jövője azon múlik, mennyire jól teljesítjük a kötelességeinket szülőkként.

Az irodában vagy a gyárban is bármikor helyettesíthet minket valaki, nem vagyunk pótolhatatlanok, és nem történik tragédia, ha egy darabig nem dolgozunk. Otthon azonban lehetetlen pótolni bárkit. Az édesanya és az édesapa azok, akik megformálják a gyerek jövőbeli személyiségét. Rajtuk múlik, mennyire boldogan nő fel a gyerek, és képes lesz-e majd másokat boldoggá tenni.

Nem azt akarom mondani, hogy minden szülőnek szigorúan tartania kell magát ehhez a 10 szabályhoz, különben a gyerekük „másképp” nő fel. De biztos vagyok benne, hogy mindenki talál olyant ezek közt a tanácsok közt, amit hasznosnak és hatékonynak tart majd. Próbáld meg betartani ezeket a szabályokat, legalább egy bizonyos ideig: kellemes meglepetésben lesz részed.

1. Mindig kérj bocsánatot a gyerektől, ha valamiben tévedtél.

2. Soha ne gondolod, hogy okosabb vagy egy gyereknél, pusztán azért, mert idősebb vagy nála.

3. Ne felejtsd el megköszönni neki, ha tett valami jót érted vagy másokért.

4. Ismerd el mindig a hibáidat, légy nyitott és őszinte.

5. Hallgasd meg figyelmesen a gyereket, még akkor is, ha fáradt vagy az egész napos munka után. Soha ne hanyagold el, és ne légy vele távolságtartó.

6. Figyelj arra, hogy észszerű korlátokat szabj meg az elfogadható viselkedés tekintetében.

7. Mutass jó példát a gyereknek, bármit is teszel.

8. Magyarázd meg neki, hogy minden cselekedetnek következményei vannak – jók vagy rosszak.

9. Tanítsd meg neki, mit jelent a türelem, a jóakarat és a szeretet.

10. Örülj minden napnak, minden percnek, amit a nevelésükkel és a gondozásukkal tölthetsz. Ne feledd: a gyerekkor gyorsan eltelik, neked pedig az a feladatod, hogy felkészítsd a gyerekeidet a szabad és független életre.

Ez a lista pusztán emlékeztet bennünket azokra a felelősségteljes és fontos kötelességekre, amelyeket mindannyian magunkra vállalunk a gyerekneveléssel. Ha valamiben másképp jársz el, az még nem jelenti azt, hogy rossz szülő vagy. Remélem hasznosnak találod ezeket a tanácsokat, és ez a lista arra inspirál, hogy többet gondolj a gyereked jövőjére.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.