KuriózumHa a felmelegedés globális, akkor miért havazik ennyire?

Ha a felmelegedés globális, akkor miért havazik ennyire?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Jogos a kérdés, hogy miért éljük ezt a tündéri telet egyetlen hét leforgása alatt, ha elvileg a globális felmelegedés minden téren megfigyelhető?

Fotó: sxc.hu
Fotó: sxc.hu

A média imád erre a furcsaságra rávilágítani, hatalmas újságcímekkel reklámozva észrevételét. A tény azonban az, hogy a globális felmelegedés nem azonnali trópusi időjárást okoz. Sőt, teljesen normális, hogy tomboló hóviharok és üvöltő hideg formájában nyilvánul meg télen. Hogy miért? Így működik:

Az adatok szerint a Föld átlagos hőmérséklete az elmúlt 100 évben 1 Fahrenheit fokot emelkedett. Ahogy ez a trend folytatódik, úgy a folyadék is egyre inkább elpárolog a füllesztő nyári szezonban, ami később heves esőzésekben és vad hóviharokban jelentkezik a soron következő évszakokban (érdekes tény, hogy a tudósok mai napig nem jutottak konszenzusra arra vonatkozólag, hogy átlagosan mennyi hó hullik alá évente a Földön).

Amikor az óceánok felmelegednek, több csapadékot párologtatnak el. Ez a légtömeg, ami a rendkívül nagy mennyiségű vizet tartalmazza, lassan a szárazföld felé araszol, és pusztító viharok formájában jelentkezik. Ezzel magyarázható, hogy a Föld egyes részein miért hóviharban, más részein pedig heves esőzésekben tapasztalható a globális felmelegedés. A szélsőséges előrejelzések szerint azonban az esőerdők lassan ugyan, de biztos sivatagosodásnak vannak kitéve, amennyiben ez a trend fennáll.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek