KuriózumGyorsvideó Földünk hőmérsékleti változásáról

Gyorsvideó Földünk hőmérsékleti változásáról

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A NASA érdekes videót állított össze a napokban, felhasználva 130 (pontosabban 131) év hőmérsékleti adatait, amiből világosan kitűnik, hogy milyen ütemben haladtunk, illetve haladunk most is a perzselő szíriai napsütés, globális felmelegedés irányába.

A NASA űrkutató állomás egy klíma-időgépet alkotott, melyben 1880-tól 2011-ig eleveníti meg a hőemelkedést bolygó szinten. A videót a Goddard Űrtanulmányok Intézet kutatói állították össze.

“Tudjuk, hogy bolygónk jóval több energiát nyel el, mint amennyit kibocsájt magából”, mondta James Hansen, a Goddard Intézet igazgatója egy sajtótájékoztatón.

“Ilyen formán mi is folytatjuk a kutatásainkat, és továbbra is a felmelegedő trend végét, maximumát várjuk. Az utóbbi 10 év legmelegebb nyara 2011-ben volt eddig”, mondta szintén James Hansen.

Tény, hogy 2011 volt a kilencedik forró nyár zsinórban, überelve a 2010-es pusztító napsütést is. Hansen reménykedik, hogy ez a felmelegedés nem tetőzik tovább, mivel fennáll a veszély, hogy amikor a Csendes Óceán az El Niño “fázisába ér”, és a naptevékenység is fokozódik, az amúgy is forrónak mondható földi hőmérséklet valóban pusztító méreteket ölthet, akár a múltban tapasztaltakat is felülmúlhatja.

Íme a videó:

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek