GasztroGyorsan és könnyen elkészíthető szilvabefőtt télire!

Gyorsan és könnyen elkészíthető szilvabefőtt télire!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A szilva tápláló, kellemes ízű, enyhe hashajtó, könnyen emészthető, C-vitaminban gazdag gyümölcs. Fogyasszuk rendszeresen az egészséges szezonális gyümölcsöt, és tegyünk el belőle télire minél többet.

Válasszunk teljesen érett, ép gyümölcsöket, lehetőleg olyan fajtát, amelyik könnyen elválik a magjától. A termesztett szilvafajták közül a legelterjedtebb az őszi Tuleu nevű nagyszilva, a piros nyári szilva, a vadon is termő rózsaszín vagy sárga szilva. Vagy a ritkábban előforduló nagy, sárgászöld termésű Reine-Claude.

Erdélyi friss szilvabefőtt

Hozzávalók:

  • 500 g szilva
  • 3 pohár víz
  • 250 g cukor
  • citromlé
  • ¼ vaníliarúd

Forraljuk fel a cukrot és a vizet. Közben hámozzuk meg a szilvát, és áztassuk citromlébe. Készítsük el a szirupot, adjuk hozzá a vaníliát és egy kevés citromlevet. Hagyjuk forrni 5-6 percig, majd szedjük le róla a habot. Hidegen ajánlott fogyasztani.

Tuleu szilvabefőtt

A szilvát mossuk meg, csepegtessük le, majd hámozzuk meg. Tegyük egy szűrőbe, és áztassuk 1-2 percre forrásban lévő vízbe, csak addig, amíg a héja megreped. A repedezett héjú szilvákat vegyük ki a szűrőből, a többit ismét mártsuk a forrásban lévő vízbe. Így könnyen megtisztítható a szilva.

Miután meghámoztuk a szilvákat, tegyük befőttes üvegbe, és öntsünk rá cukorszirupot (300 g/1 liter víz), majd fedjük le légmentesen az üvegeket.

Reine-Claude szilvabefőtt

Befőtthöz az ép, zöld színű Reine-Claude szilvák a megfelelőek. Érettek legyenek, mert a túl nyers szilvának nincs elég íze. A kiválasztott gyümölcsöket mossuk meg, majd 6-8-szor szurkáljuk meg, hogy főzéskor ne hasadjanak szét. Utána nyersen tegyük üvegekbe, és öntsük fel cukorsziruppal (350 g/1 l víz). Ezután légmentesen zárjuk le az üvegeket.

Hámozatlan szilvabefőtt

Érett, de még kemény szilvát válasszunk. Nem kell megmosni, csak alaposan áttörölgetni. Annak érdekében, hogy a héja ne repedjen meg, a szilvákat többször szurkáljuk meg egy tűvel a száruk körüli részen.

A továbbiakban ugyanúgy kell eltenni, mint a Reine-Claude szilvát, a fenti recept szerint.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek