OtthonGyorsabban nőnek a fák és erősebbek lesznek, ha négyzet alakú lyukba ültetjük...

Gyorsabban nőnek a fák és erősebbek lesznek, ha négyzet alakú lyukba ültetjük azokat

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Filantropikum.com hírlevelére!

Ha négyzet alakú lyukba ülteted a fát, erősebb lesz, és jobban fejlődik, mintha kerek lyukat ásnál.

Általában, amikor az emberek fát ültetnek, kerek lyukat ásnak, belehelyezik a csemetét, majd megtöltik a lyukat gazdag komposzttal, műtrágyával. A kerek lyukba való ültetés azonban ártalmas lehet a fa gyökereinek, és rossz hatással lehet annak növekedésére.

Eleinte a facsemete nagyon jól érzi magát ugyan, mivel gyorsan új gyökereket növeszt a termékeny és puha talajban, ami körülveszi. De amikor a gyökerek elérik a lyuk széleit, ahol tápanyagokban szegényebb és tömörebb földet találnak, ahelyett, hogy egyenesen nőnének tovább, visszakanyarodnak a jobb körülményeket kínáló talaj felé.

Amikor ez megtörténik, egy spirális, körkörös gyökérrendszer fejlődik ki a lyuk szélei körül. Ha láttad már olyan növény gyökérzetét, ami cserépben növekedett, akkor el tudod képzelni, hogy is nézhet ez ki pontosan. A gyökerek fokozatosan megvastagodnak, és egy szoros gyűrűt hoznak létre, ami gyakorlatilag megfojtja a fát, ami így elsatnyul, vagy bizonyos esetekben akár el is pusztul.

Ha négyzet alakú lyukba ültetünk

Már azzal is drámaian megnövelhetjük a fa túlélési esélyeit, ha ültetéskor kerek helyett, négyszög alakú lyukat ásunk. A gyökerek így nem fognak körkörösen nőni, mert amint azt a szisztematikus ültetési kísérletek megmutatták, a gyökerek nem tudják jól benőni a sarkokat. Amikor a gyökerek elérik a négyzet alakú lyuk 90 fokos sarkait, ahelyett, hogy spirálisan körbekígyóznának körülötte, továbbterjednek a környező talajba.

A fának így nemcsak a túlélési esélyei lesznek nagyobbak, de gyorsabban is növekszik, és jobban ellenáll a környezeti kihívásoknak, például a szárazságnak.

Mit tehetünk még annak érdekében, hogy növeljük a fa túlélési esélyeit

Amikor fát ültetsz, ahelyett, hogy szerves anyagokban gazdag földdel és műtrágyával töltenéd meg a lyukat, töltsd fel inkább a kiásott talajjal. Ezzel is csökkentheted a „cseréphatást”, vagyis azt, hogy a gyökerek körkörösen próbáljanak meg nőni.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a csemete ültetése előtt le kell metszeni a megcsavarodott vagy összekuszálódott gyökereket. Lehet, hogy ellentmondásosnak tűnik, de a gyökérmetszés beindítja a gyökérnövekedést serkentő vegyületek előállítását.

Forrás: intelligentliving.co

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek