HolotropikumGyógyszerek, amelyek akár vakságot is okozhatnak

Gyógyszerek, amelyek akár vakságot is okozhatnak

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Számos olyan gyógyszerkategória létezik, amelyeknek mellékhatásaként a látási rendellenesség előfordulása van feltüntetve. A legmagasabb kockázattal rendelkező tabletták a fogamzásgátlók, beleértve az új generációs tablettákat is.

„Az egyetlenek, aki ezeket a tablettákat használatra javasolják, a nőgyógyászok, anélkül, hogy figyelembe vennék annak tényét, hogy ezek agyvérzést és érrendszeri problémákat, sőt akár trombózist is okozhatnak, még az egészséges nőknél is. 100 nő közül öt minden bizonnyal megtapasztalhatja ezeket a mellékhatásokat”– figyelmeztet a szemész orvos, Monica Pop.

Az intraokuláris nyomást növelő gyógyszerek között tartják számon a potencianövelőket, az antidepresszánsokat és az altatókat, a fekély kezelésére szolgáló gyógyszereket és az összes olyan gyógyszert, amelyek szájszárazságot okoznak.

„Az utóbbi atropint és belladonnát tartalmaz, amelyek ellenjavallottak glaukóma esetén. Több évvel ezelőtt, egy éjszaka, hét beteg érkezett hozzám tágult pupillákkal és látászavarral. Nem szedtek semmilyen gyógyszert, nem voltak betegek, ellenben mindannyian fogyasztottak egy bizonyos típusú halvát, melynek összetevői között a belladonnát találjuk.” – mesélte az orvos.

Az általános gyógyszerek mellékhatásai

1. Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók

A legtöbb ember használt már ilyen fájdalomcsillapítót, a leggyakrabban a nem szteroidos (AINS) gyulladáscsökkentő fajtáját. Ennek mellékhatásai: gyomor- és bél rendellenességek, emésztőrendszeri vérzés, nyombélfekély.

Egy 4200 felnőtt emberen végzett tanulmányt követően kimutatták, hogy a legtöbb ember egyszerűen nem ismeri az AINS gyógyszerek használatával járó egészségügyi kockázatokat. Ezeket a gyógyszereket hosszú távon használják, és általában az ajánlott adagot túllépve, vagy más fájdalomcsillapító gyógyszerekkel vagy akár alkohollal kombinálva. A nem szteroid gyulladáscsökkentők közé tartoznak az aszpirint és az ibuprofent vagy naproxént tartalmazó gyógyszerek is.

2. Antibiotikumok

Ezek általában bakteriális fertőzések kezelésére használt gyógyszerek. Ezeknek a gyógyszereknek a hatása meglehetősen erős (penicillin, amoxicillin, tetraciklin), és olyan kellemetlen mellékhatásokat okozhatnak, mint például a gyomor-bélrendszeri rendellenességek és gombásodás. Ezen kívül, a hosszabb ideig történő nem megfelelő alkalmazás meghatározhatja a baktériumok, kezeléssel szembeni ellenállóképességét, így idővel a betegségeket nehezebb gyógyítani, és az immunitás is alacsonyabb lesz.

3. Fogamzásgátlók

A fogamzásgátló tabletták legismertebb mellékhatásai a súlygyarapodás és az emlőérzékenysége. Egyéb mellékhatások: hányinger, depresszió, hasi fájdalom, fejfájás, látási rendellenességek, ödéma. Ha ezen tünetek bármelyikét észleljük, azonnal forduljunk orvoshoz.

4. Antidepresszánsok

Az antidepresszáns gyógyszeres kezelés a súlyos depresszióban szenvedő betegek számára ajánlott elsősorban. Az agyban egy szerotoninnak nevezett vegyületre hatnak, amely javítja a hangulatot, és fontos szerepet játszik az emésztés, az alvás, a figyelem és a test egyéb funkcióinak folyamatában.

Az antidepresszánsok káros reakciói: álmosság, émelygés, étvágytalanság, fejfájás, álmatlanság, és szexuális problémák. A legtöbb mellékhatás átmeneti jellegű, és a kezelés első hete után eltűnik, bár ezek közül néhány fennmaradhat (szájszárazság és szexuális rendellenességek). Ugyanakkor ezek a gyógyszerek elvonási tüneteket okozhatnak, ha a kezelést hirtelen megszakítják.

Az antidepresszánsok régebbi fajtái, a (triciklusos antidepresszánsok) súlyosabb mellékhatásokkal jártak, mint az újabban kifejlesztett változatuk.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek