OtthonGyerekszoba: tapétával, vagy festékkel?

Gyerekszoba: tapétával, vagy festékkel?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Alighanem minden ifjú pár nagy várakozással tekint a gyermekvállalás elé. Ezen az úton igen nagy hangsúlyt kap a tökéletes gyerekszoba kialakítása.

babaszoba

Gyerekszoba, mint fészek

Nem kell ezen csodálkozni, hiszen a gyerekszoba megalkotása, tulajdonképpen a fészekrakással egyenértékű. Nem véletlenül használtam az alkotás szót. Hiszen itt gyakran valóban alkotó folyamatról van szó, amelyet több hónapos tervezés előz meg.

A leendő szülők igyekeznek ideális feltételeket teremteni gyermekük számára, igen gyakori, hogy a gyerekszoba minősége és kivitelezése messze meghaladja a ház többi helységének felszereltségét és komfortfokozatát.

A fal a legfőbb elem

A gyerekszoba kialakításánál kiemelt figyelmet kap a falazat. Ennek oka az, hogy a fal színe, mintája alapvetően meghatározza a szoba hangulatát. A fal kaphat egyszínű, vagy mintás tapétát, maradhat fehér, vagy akár kaphat egyedi festést is.

A fehér fal klasszikus választás lehet, amennyiben meszeljük a falat, úgy nem kell számolni a festékekből kipárolgó oldószerekkel. A természetes életmódot kedvelők és egészségcentrikusak számára kiváló megoldás. Érdemes azonban a fehér falat díszíteni kisebb tapétamatricákkal, falmatricákkal, amelyek feloldják a falak homogenitását, és lekötik a baba figyelmét is. A fehér fal mellett szól a tradíció is, hiszen évezredeken keresztül ez bevált módszer volt.

baba-alszik

Gyerektapéta a gyerekszobába

Amennyiben a tapéta mellett döntünk számtalan lehetőség áll előttünk. A gyermektapétáknak ma már szinte felmérhetetlen a választéka, de ha nem szeretnénk túl mintássá, esetleg kaotikussá változtatni gyermekünk szobáját, akkor jó kompromisszum lehet a természeti mintás tapéta. Sőt ma már kaphatóak textil alapú tapéták is, amelyek természetes anyagból készülnek és így a szoba melegségét fokozzák. Akárhogy is döntünk, mielőtt tapétázásra kerül a sor, érdemes a falazatot alaposan megvizsgálni! Amennyiben penészt találunk, mindenképpen távolítsuk el, mert igen veszélyes lehet gyermekünk egészségére! Ez t ma már penészölővel megtehetjük, majd ezt követően hőszigetelő aljzattapétát kell felragasztani, amely gátat vet a penész későbbi megjelenésének.

Ha a festés mellett döntünk

A tapétákon túl lehetőség van a fal festésére is. Ez esetben azonban mindenképpen ügyeljünk arra, hogy a túlzottan harsány színeket (vörös, sötétkék, stb.) kerüljük, és inkább a pasztellszíneket válasszuk. A festék megválasztásánál pedig ügyeljünk, hogy vízbázisú festéket használjunk, mert az oldószer alapú festékek esetén még egy évvel a festés után is kerül a szoba légterébe oldószer, amely akár daganatkeltő hatással is bírhat (például a formaldehid). Akárhogy is döntünk célszerű időt hagyni, hogy a festés után a szoba kellően ki tudjon szellőzni és száradni. Ezért érdemes ezeket a munkákat gyermekünk megszületése előtt néhány hónappal elvégezni. A festett falakra is van lehetőség tapétamatricák felhelyezésére, de akár egy ügyeskezű mesteremberrel egyedi falfestményt is készíthetünk gyermekünk számára.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek