LélektárGyerekszemmel felnőtteknek

Gyerekszemmel felnőtteknek

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

„Csigabiga gyere ki, ég a házad ide ki”– szólt a mondóka és egy kíváncsi csöppség apró ujjaival és fürkésző tekintetével vizsgálni kezdte a törött csigaházat.

2nd-place-outdoor-scenes-children-playing-in-moc-chau-ha-giang-province-vietnam

Szegény csiga, hangzott az ártatlan felismerés az alig 3 éves kislány szájából, miközben a háttérben egy kisfiú az újonnan kapott autókerékkel brummogott körbe a tágas kertbe. Később magasba röpítette a hinta a két parányi lelket, és ahogy egyre sebesebben és egyre magasabbra szálltak talán visszaemlékeztek arra az érzésre, amit a lélek a testbe zuhanása előtt érez. Az igazi szabadságra. Bizonyára már ezer apró gondolat mocorog elméjükben, de még nem ismerik a szorongást, félelmet, bűntudatot és gyötrő vágyat. Csak repülnek gondtalan, bátran, szemük tele csillogással. Láttam a tekintetükben az ártatlanság szűrőjén át a boldogságot és a féktelen szabadságot. Ők még jól tudják, hogy vannak csodák. Bárhol is lennének a tér és idő megszűnik létezni és az élet kusza gondjait csak a felnőttek tekintetéből sejthetik. Mindezt olyan természetességgel teszik, mintha tudnák, hogy a főszerep, amit rájuk osztott az élet egyszeri és megismételhetetlen és minden pillanat, amit nem a játéknak szentelnek elpazarolt idő. Hétvégi pillanatkép egy olyan világból melynek mi is részesei vagyunk, de rég elfelejtettük a benne rejlő varázst.

Vágyom újra gyerekszemmel látni a világot. Felfedezni minden apró részletet és kíváncsian elmerülni az élet megannyi csodájában. Nem tudom, hogy valaha még láthatok-e így: tisztán, ítéletmentesen, mindent a maga egyszerűségében és varázsában. De azt érzem, hogy rám is végtelen sok felfedezni való élmény vár és tudom, hogy a kusza gondok a szorongás és a vágyak csak bilincsek. A kulcs meg ott van a gyerekek tekintetében és minden pillanat, amit megosztanak velünk egy kicsit feloldja ezt a szoros zárat. Természetes módon képesek adni lényük tisztaságából, így gyakran észre sem veszed, csak akkor, mikor lassan magadban te is dúdolni kezded “csigabiga gyere ki”, és közben szelíden elmosolyodsz.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek