A koronavírus megjelenésével párhuzamosan egyre nagyobb mennyiségben használunk rendszeresen különböző tisztító-, és fertőtlenítőszereket. Mindent megteszünk a személyes higiénia érdekében, ha kell, naponta százszor fertőtlenítünk kezet.

Azonban egy idő után a helyzet szülte a kérdést, hogy tulajdonképp milyen hatással van ez a rengeteg vírus-, és baktériumölő fertőtlenítő az immunrendszerünkre. Egyes vélemények szerint a kézfertőtlenítők egy idő után csökkentik az immunitást, és befolyásolják a szervezet azon képességét, hogy természetes módon le tudjuk győzni a különböző kórokozókat. Mások pedig az ellentábort erősítik, azt állítják, hogy semmilyen káros hatása nincs a rendszeres kézfertőtlenítő-használatnak.

Nézzünk egy pár tényt és tévhitet a kézfertőtlenítőkkel kapcsolatban!

Gyengítik az immunrendszert a kézfertőtlenítők?

“Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a kézmosó vagy szappan hatással lehet az immunrendszer működésére, vagy befolyásolná a baktériumokkal szembeni rezisztenciát”jelentette ki Anne Liu infektológus, allergológus és immunológus.

Az Egyesült Államok Betegségkezelő Központja (CDC) azt tanácsolja, hogy amennyiben olyan helyen vagyunk, ahol nem tudunk bő vízzel és szappannal kezet mosni, akkor mindenképp használjunk legalább 60%-os alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt.

“Az alkohol alapú fertőtlenítőszer használata nem okoz az antibiotikumokkal szemben rezisztenciát. Az alkohol alapú fertőtlenítőszerek gyorsabban és más módon, mint az antibiotikumok pusztítják el a mikrobákat. A kórokozóknak nincs esélyük alkalmazkodni és nem alakul ki rezisztencia” – mondta a CDC szakemberei.

Egyetlen probléma, amely akkor léphet fel, ha túl sok kézfertőtlenítőt használunk az az, hogy a kiszáradt, megrepedezett bőrfelületen könnyebben megtapadnak a baktériumok. Amíg a felhám egészséges, és nincs megrepedezve, kisebesedve, addig nem kell aggódnunk a kézfertőtlenítők miatt.

A kesztyű helyettesíti a kézmosást?

Nem szabad kézmosás vagy fertőtlenítés helyett kesztyűt használni, hiszen ezzel még csak rontunk a helyzeten. A kesztyű egy téves biztonság!

“Láttam embereket, akik a boltban megfogták a bevásárlókosarat, a különböző termékeket, majd ugyanazzal a kesztyűs kézzel fogták meg a telefonjukat, vagy a napszemüveget például” – mondta dr. Liu. Ha nyilvános helyen kesztyűt viselünk, akkor miután lehúztuk, ugyanúgy kezet és arcot kell mosni, sőt, ajánlott a megérintett tárgyakat is lefertőtleníteni.

Elsősorban a szappant és a vizet részesítsük előnyben, fertőtlenítőszert pedig akkor alkalmazzuk, ha ezek nem állnak rendelkezésünkre, pl. utazáskor, bevásárlás után az autóban. A legfontosabb, hogy gondoskodjunk a higiéniánkról, és nem kell amiatt aggódnunk, hogy túl sok fertőtlenítőszert használnánk.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.