HolotropikumGyakoribb a szívroham a zajos helyen élőknél

Gyakoribb a szívroham a zajos helyen élőknél

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Minél nagyobb a közlekedési zaj egy ember lakóhelyének közelében, annál nagyobb nála a szívroham kockázata – állapították meg dán kutatók.

A szakemberek – akik több mint 50 ezer ember egészségét követték nyomon mintegy tíz éven át – úgy találták, hogy minden 10 decibel többletzaj 12 százalékkal emeli a szívroham kockázatát.

„Azt gondoljuk, hogy az éjszakai közlekedési zaj különösen veszélyes, mert megzavarja az alvást” – emelte ki Mette Sorenson kutatásvezető, a Dán Ráktársaság munkatársa.

Mindazonáltal a nap bármely szakára érvényes, hogy a nagyobb zaj megemeli a stresszhormonok koncentrációját a testben, ami megmagyarázhatja a szívroham kockázatának emelkedését – idézte a HealthDay című ismeretterjesztő portál.

Sorenson csoportja az eredmények értékelésénél figyelembe vette a levegő szennyezettségét is, amely szintén hozzájárul a szívrohamok kockázatának növekedéséhez.

A kutatók szerint az igazi gond az, hogy a zajszennyezés sok esetben még az érintettekben sem tudatosul. Felkelhet valaki úgy az éjszakai alvás után, hogy azt hiszi, jól aludt, de amikor a laboratóriumban nyomon követik az illető alvását, kiderül, hogy alvásszakaszai összezavarodtak.

A teljes tanulmányt a PLoS ONE című tudományos folyóiratban tették közzé.

Forrás: MTI

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek