Bár első ránézésre inkább kelti egy hajléktalan benyomását, Grigori Perelman az egyik legnagyobb élő matematikai zseni. Esete jó példa arra, hogy ne ítéljük meg az embereket a külsőségek alapján.

Teljes nevén, Grigori Iakovlevici Perelman, vagy ahogyan a hozzá közel állók nevezik, Grisha, egy zsidó származású orosz matematikus. Sankt Petersburg-ban született és ott is él jelenleg.

Már zsenge gyerekkorában érdeklődést mutatott a matematika iránt, ezért édesanyja beíratta egy matek klubba, amelyet egy akkor még ifjonc zseni, Sergei Rukshin vezetett.

Rukshin felismerte a 10 éves gyerek kitűnő matematikai hajlamait, aki szinte minden feladatot képes volt megoldani, anélkül, hogy papírra vetette volna azokat. A matematikán kívül Grigorit azonban semmi más nem érdekelte, mert nem tudta elfogadni, hogy az emberi kapcsolatok nem az általa megszokott matematikai pontossággal működnek.

Az első nemzetközi sikere

A Vasfüggöny leomlása után, Perelman az Amerikai Egyesült Államokba utazott. 1994-ben, egy alig 4 oldalas dolgozatban sikerült levezetnie egy 1972-ben, Gromoll és Cheeger által megfogalmazott matematikai problémát. Később Perelman lehetőséget kapott a Stanfordon és a Princetonon való tanításra, de ezeket elutasította. Visszatért Sankt Petersburgba és 1995-ben teljesen megszakította a kapcsolatát a matematikus társadalommal. A saját maga csendjében szerettet volna dolgozni, hogy megoldja az „Évezred 7 problémáját” és a Poincaré feltevést.

Grigori Perelman megoldotta a Poincaré feltevést!

A Poincaré feltevés egy komplex topológiai probléma, melyet először a francia matematikus, Henri Poincaré jelentett ki, 1904-ben. Ez egy nagyon komplex feladat, de Grigori számára teljesen logikusnak tűnt, és 1995-2002 között nagyon sokat dolgozott rajta. 2002. novemberében kiadta a Poincaré feltevés megoldását, a nélkül, hogy felkért volna egy neves matematikai intézetet is az ellenőrzésére. Perelman teljesen meg volt győződve a megoldása helyességéről.

2009-ban Perelman-t kitüntették a „Fields éremmel”, melyet azonban visszautasított. Ez az érem a matematikusok berkeiben felér egy Nobel díjjal, de ezt csak matematikusok kaphatják meg.

Visszautasította az egy millió dolláros díjat!

2010. március 18-án Perelman-t arról értesítették, hogy minden feltételnek megfelel, hogy megkaphassa a Poincaré feltevés megoldásáért járó díjat, de 2010. június 1-én Ő visszautasította az 1 millió dollárral járó díj átvételét.

„Engem nem érdekel sem a hírnév, sem pedig a pénz. Mindkettő jelentőség nélküli számomra. Nem szeretném, ha tudományos szakemberként tekintenének reám, hanem olyanra, aki azért tanulmányoz folyton, hogy ezzel embertársai életét jobbá tegye.” – mondta Perelman.

Napjainkban a híres tudós, egy Sankt Petersburg-i kis lakásban lakik, távol a média szeme elől, és továbbra is a megoldatlan matematikai problémák megoldását keresi.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.