KuriózumGondolkoztál már azon, hogy miért kerek a repülő ablaka?

Gondolkoztál már azon, hogy miért kerek a repülő ablaka?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A repülők ablakait eredetileg négyszögletűekre tervezték, akár a lakóházak ablakait. Felmerült-e bennünk a kérdés, hogy ennek ellenére vajon csak a tervezők szeszélyei alapján lettek mégis kerekek az ablakok? Vagy van ennek jelenségnek tudományos magyarázata is? A válasz roppant egyszerű!

Gondolkoztál már azon, hogy miért kerek a repülő ablaka?

A kezdeti időkben a repülők ablakai négyszögletűek voltak, akár az otthonainkban megszokott ablakok. Ahogyan azonban fejlődött a repülés, a gépeknek egyre nagyobb magasságokban kellett repülniük, elsősorban azért, hogy így elkerüljék a légörvényeket, valamint, hogy csökkentsék a fogyasztást.

Ennek eredményeként, a repülő testekben egyre inkább szükség volt a növekvő légnyomás kiegyenlítésére, melyet a magasban ritkuló levegő okozott. Ugyanakkor szükség volt arra, hogy a kabin formája kocka alakú legyen, hogy ez által csökkentsék a külső és belső nyomás közötti különbséget. A magasság hatására a repülőgép törzse a növekvő nyomás hatására kitágul, minek következtében nagy erők hatnak a repülő anyagára, melyből készült.

A repülőgép négyszögletű utasterét figyelembe véve, érthető, hogy a magasban uralkodó nagy nyomás a repülőgép törzsére nehezedik, és ez jobban eloszlik, ha az ablakok kör alakúak. Ugyanez az elv érvényesül a hajóablakok és az űrrakéta ablakainak esetében is.

Gondolkoztál már azon, hogy miért kerek a repülő ablaka?

Ami az ablakokon található”légző lyukacskákat” illeti, az a szerepük, hogy kiegyensúlyozzák az üvegrétegek közötti légnyomást. A repülő ablakai három réteg üvegből tevődnek össze, melyek szerepe tehát a külső és belső üvegréteg közötti légnyomás csökkentése.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek