HolotropikumGombaölő hatású és a molylepkék ellen is hatásos. Ismeritek?

Gombaölő hatású és a molylepkék ellen is hatásos. Ismeritek?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Más nevén borsikafűnek is hívják a csombort, amely már az ókori idők óta ismert növény, a romaiak a szatírok fűszerének nevezték, hiszen azok afrodiziákumként használták ezt az enyhén csípős, a bors ízére hasonlító fűszernövényt.

csombor

Leggyakrabban levesek, ételek ízesítésére, páclék elkészítéséhez használják a csombort, frissen a legjobb, de nyilván szárítva is hatásos, leggyakrabban összekötözik és kamrában, szárítva tárolják. De a csombornak más felhasználási módja is van, mégpedig az egészségünk megőrzéséért is használhatjuk a benne rejlő hatóanyagokat.

A csomborból készített aromaterápia elősegíti az idegrendszer megnyugtatását, de horzsolások, sebek fertőtlenítésére is használhatjuk a növényt. A szekrénybe helyezve elriasztja a sok kellemetlenséget okozó molylepkéket is.

Kiváló természetes gyógyszer készíthető belőle felső légúti problémák kezelésére. A csomborból szirupot kell összeállítani. Hat grammnyi csombort kell mézzel összekeverni, és naponta fogyasztva enyhíthető a köhögés.

Fontos még azt is megemlíteni, hogy a csombor fogyasztásával 75 százalékban lefedjük a napi C-vitamin szükségletünket, 27 százalékban az A-vitamin szükségletünket. Emellett háromféle, ugyancsak fontos B-vitamint is tartalmaz és még ráadásul gombaölő hatású is. A kertekben már sok helyen virágzásnak is indult a növény, ezért használjuk bátran.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek