KuriózumGigantikus "földimogyoró" száguld el bolygónk mellett

Gigantikus „földimogyoró” száguld el bolygónk mellett

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Gigantikus „földimogyoró”, a 4179 Toutatis katalógusjelű aszteroida száguld el bolygónk mellett szerdán reggel.

Fotó: NASA

Az aszteroida hossza 4,46 kilométer, szélessége 2,4 kilométer, ez a legnagyobb kisbolygók egyike, amelyek valaha megközelítették a Földet. Veszélyt nem jelent az égitest, hiszen legnagyobb közelsége idején szerdán reggel, közép-európai idő szerint 5.40-kor hétmillió kilométer, a Föld – Hold távolság 18-szorosa választja bolygónktól. Ugyanakkor az aszteroida elég közel van a megfigyelésekhez – olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon és a National Geographic honlapján.

A Slooh Space Camera (Slooh űrkamera) weboldalán a kanári-szigeteki és arizonai távcsövek segítségével valós időben követhetik nyomon az égi vándor útját. A Kanári-szigeteken lévő obszervatórium közép-európai idő szerint este hétkor kezdi meg a megfigyeléseket, az égi „show” második „felvonása” szerdán hajnali kettőkor kezdődik, amelyet az arizonai teleszkóp segítségével élvezhetnek az érdeklődők. Az égi látványosság mindkét „felvonását” szakértők kommentálják.

S hogy miért érdekes a 4179 Toutatis kisbolygó? A szakemberek meggyőződése szerint, megismerve az aszteroida szerkezetét, többet megtudhatnak a Naprendszer „csecsemőkoráról”.

A földimogyoróra emlékeztető aszteroidát 1934-ben észlelték először, de hivatalosan 1989. január 4-én fedezték fel, a 4179 Toutatis négyévente tér vissza a Föld közelébe.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek