HolotropikumGénmódosított banánnal javítanának az afrikai népesség egészségi állapotán

Génmódosított banánnal javítanának az afrikai népesség egészségi állapotán

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Alfa- és béta karotinnal gazdagított, génmódosított banánnal emelnék az emberi szervezet A-vitamin szintjét – jelentették be afrikai kutatók, akik az új növény klinikai tesztjeit az Egyesült Államokban kezdik el – írja a The Daily Telegraph.

banan

A kutatók szerint a vitamin-dúsított banánt 2020-tól, Ugandában kezdhetnék termeszteni. A génmódosított növényt a Queenslandi Műszaki Egyetem tudósai fejlesztették ki, munkájukat a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatta. A szakemberek abban bíznak, hogy 2014 végére már használható eredmények birtokában lesznek.

Az A-vitamin hiánya évente 650-700 ezer gyermek halálát okozza Afrikában, e mellett 300 ezren megvakulnak, ráadásul a vitamin alacsony szintje az immunrendszert is legyengíti. Ezért a kutatók úgy látták, hogy a génmódosítás módszere a probléma enyhítésének legjobb módja.

Külalakra a banán semmit sem változott, továbbra is sárga színű, ám belül narancssárga. A kutatásvezető szerint ez nem jelenthet problémát, és ha Ugandában engedélyezik a termesztését, az más országokban sem jelenthet akadályt.

A génmódosított banán mezőgazdasági tesztjeit már 2010-ben elkezdték az afrikai országban.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek