KuriózumGenetikai vizsgálatok szerint Ádám, az emberiség ősatyja, 340.000 évvel ezelőtt élt

Genetikai vizsgálatok szerint Ádám, az emberiség ősatyja, 340.000 évvel ezelőtt élt

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A három világvallás szent irataiban is egyetlen emberpár az emberiség szülőatyja, de most a biológia, mint tudomány, és a vallás úgy fest közös nevezőre jutott.

adam

Nem mendemonda, és nem is szép történet vagy tanmese: az emberiség egyetlen férfitól és egyetlen nőtől, de valószínűbb, hogy két nőtől származik. Egyelőre nehéz elhinni, hogy az emberiség több, mint hétmilliárd egyede egyetlen pártól származna, de a biológia útvesztői és a vallási tanok egyaránt ebbe az irányba mutatnak.

A DNS állomány nagy része a feltehető 340 ezer éves időszak alatt rengeteget változott, mutálódott, de van egy része, ami viszonylag érintetlenül fennmaradt – és ez az Y kromoszóma. Ezt a kromoszómát tanulmányozza Spencer Wells, aki elhatározta, felkutatja a mai bórkerek, eszkimók, bennszülöttek, nomádok, és valamennyi emberi faj ősét, a közös nevezőt, az Origót.

Spencer Wells kutatásait meglepő módon egy evezős klubban kezdte, ahol egy csoport mongol klubtagot vizsgált. A mongol eredetmítoszban az a különleges, hogy mindannyian a híres Dzsingisz Kántól származtatják magukat. Több millióan vallják, hogy mind a tatár klán leszármazottai, aki annó egyesítette a széthúzó mongol törzsek mindegyikét, és kvázi leigázta Európát. A vizsgálatok ugyanakkor kimutatták – minden mongol nagy örömére – hogy a klubtagok közül ketten is a kán leszármazottai.

A kutató azt is elmondta, hogy mindenképpen az Y kromoszóma tanulmányozása útján szeretné véglegesíteni az ősatya kutatását, amely viszonylag változatlanul öröklődik. Bár az Y kromoszóma nagyrészt mutáció nélkül öröklődik, néha mégis csúsznak be hibák, ahogy a családnevek írása is az évszázadok folyamán változik, így attól fél, az eredményei nem adnak a jelenlegi vaskalapos tudományos elit számára hiteles bizonyítékot arra vonatkozólag, hogy az emberiség történelmét tüzetesen át kéne vizsgálni, és feltétlenül újraírni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek