HolotropikumGenetikai hiba magyarázhatja, hogy kit betegít meg súlyosan az influenza

Genetikai hiba magyarázhatja, hogy kit betegít meg súlyosan az influenza

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Amerikai és brit kutatók olyan genetikai eltéréseket azonosítottak, amelyek megmagyarázhatják, hogy egyes embereket miért betegít meg súlyosabban az influenza, mint másokat.

A Nature tudományos magazinban közzétett tanulmány szerzői megállapították, hogy az IFITM3 jelű gén adott változata az átlagnépességhez képest jóval gyakoribb volt azoknál az embereknél, akik a vírus miatt kórházba kerültek.

A génváltozat egy hibás fehérjét kódol, amely a sejteket esendőbbé teszi a vírusfertőzéssel szemben. A szakértők azt javasolják, hogy a hibás gént hordozó emberek mindenképpen kapják meg az influenza elleni védőoltást.

Kísérleteikben olyan génmódosított egereket hoztak létre, amelyekből hiányzott az IFITM3 jelű gén. Ezeknél az egereknél az influenza sokkal súlyosabb tünetekkel járt, mint az ugyanolyan körülmények között megfertőzött normál egereknél.

Több ezer ember genetikai adatbázisa szerint a hibás génváltozat körülbelül négyszázból egy embernél fordul elő. A génmódosulat genetikai elemzését 53, influenza miatt kórházban ápolt páciens mintájában is elvégezték, náluk az előfordulási gyakoriság húszból egynek adódott.

Mint Paul Kellam kutatásvezető, a brit Wellcome Trust Sanger Intézet munkatársa a BBC hírportáljának elmondta, a továbbiakban nagyobb méretű tanulmányban is ellenőrzik mostani megállapításaikat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek