KuriózumGaia vagy ciklikusság?

Gaia vagy ciklikusság?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Amerikai tudósok nyíltan kijelentették, hogy cirka 60 millió éves időszakonként Földünk biodiverzitása (biológiai sokszínűség) radikális mértékűre zuhan, a létezés küszöbére taszítva az élet fennmaradását.

A legutóbbi ilyen ciklus nagyjából 500.000 évvel ezelőtt kezdődött, valószínűleg egy földön kívüli földrajzi katasztrófa következménye képpen (meteor becsapódás), megváltoztatva a szárazföld és óceánok kémiai összetételét, biológiai sokszínűségét.

A jelenség kulcsa az amerikai Kansas Egyetem kutatói szerint stroncium-87 molekulában keresendő, mely az egyik legstabilabb molekula a földet alkotó elemek közül.

Földünk e ciklikussága egyenlőre rejtély a kutatók számára, de egyre több bizonyítékot fedeznek fel különböző üledékes rétegekbe, tektónikus mozgások során felszínre gyűrődő kőzetekben, és egyre szilárdabb a meggyőződésük, hogy a Föld időnként egy ún. “Restart” funkcióval védelmezi önmagát a teljes megsemmisüléstől.

Létezik a sokat vitatott Gaia elmélet, miszerint a Föld bolygónak, mint minden másnak az univerzumban, saját lelke van, és saját akarata. Az ártalmakra éppúgy reagál mint bármely élőlény: védekezik; ideális élettani körülmények között pedig felhőtlenül virágzik rajta az élet.

Mivel a tudomány önmagában tényekre és bizonyítékokra támaszkodik, a Gaia elmélet teljes egészében elutasítandó pusztán elméleti mivolta miatt, az azonban bizonyos, hogy a tudomány jelenlegi állásának mindenestől pár ezer éves múltja van, a kőkorszaki ember viszont spirituális lényként sokkal magasabb értelmekben hitt, mint a molekulák, ok-okozatok, és talán sokkal inkább ráérzett az élet, a folyamatos változás lényegére, és sokkal inkább összhangban élt a természettel, mint amire mi az elkövetkezendőkben bármikor is képesek leszünk.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek