A függönyök fontos kiegészítői minden otthonnak, helyiségnek.

Függönyvásárlás előtt-milyen függönyt válasszunk?

A függönyök fontos kiegészítői minden otthonnak, helyiségnek. Amellett, hogy díszítő elemként is funkcionálnak, praktikus és hasznos lakberendezési kiegészítők is egyben. Többféle függönytípus kapható, attól függően milyen célokra szeretnénk használni. Perfect Acoustic oldalán hatalmas választékot talál a sötétítő függönyökből: https://perfectacoustic.hu/termekkategoria/fuggonyok/sotetito-fuggony/

Függöny típusok

Abban az esetben, ha leginkább csak a szoba dekorálása a cél, akkor választhatunk átlátszó, fényáteresztő függönyöket, melyek számtalan színben, és mintával kaphatók. Könnyű, lenge szövetből készülnek, melyek egyszerűen tisztíthatók és hamar megszáradnak. A könnyű súlyuk miatt ólomzsinórt is szoktak belevarrni a függönyök aljába, annak érdekében, hogy a függöny tartása és esése megfelelő legyen. A fényáteresztő voile vagy organza függönyök megszűrik a fényt és így színüktől, illetve anyaguktól függően szabályozhatjuk a szobába bejutó fényt, ráadásul azt is megakadályozzák, hogy idegenek belássanak az otthonunkba az ablakokon keresztül. A sable függönyök kicsit sűrűbbek, mint például a voile függönyök. A jaquard, és a csipkefüggönyök elegánsak és mutatósak. A fényáteresztő függönyöket gyakran kombinálják dekor vagy sötétítő függönyökkel, felső drapériával. Sokféle stílus alakítható ki a függönyök variálásával, modern, vidám, klasszikus, vagy elegáns designt is teremthetünk a használatukkal.

A dekorfüggönyök kifejezetten díszítő textíliák, a fényáteresztő függönyöknél vastagabb anyagból készülnek. Gyakran felső drapériaként, az ablakok felső részének takarására, ékesítésére alkalmazzák.

A sötétítő függönyök lényege, hogy minél több fényt zárjanak ki, ezért vastagabb és sűrűbb szövésű szövetből készítik őket. A dim out függöny az átlagos sötétítő függönyökhöz képest sokkal több fényt blokkolnak, a black out függönyök speciális szövésüknek köszönhetően szinte teljes mértékben kizárják a fényt. Ezek a fényzáró függönyök általában egy extra fekete béléssel rendelkeznek, vagy a szövésük során plusz fekete szálakat is beleszőnek az anyagba. Az ilyen típusú függönyök nemcsak sötétítésre alkalmasak, hőt is megtakaríthatunk velük, hiszen télen bent tartják a meleget, nyáron pedig hűvösen tartják a helyiségeket. A legsűrűbb, legvastagabb anyagú függönyök a külső zajokat is csökkentik. Sötétítő függönyök készülhetnek bársonyból, taftból selyemből, plüssből, lenvászonból pamutvászonból is.
A vitrázs, vagy más néven kávéházi függönyök csak az ablakok alsó harmadát fedik el. Ezt a típust előszeretettel használják konyhai ablakokhoz.
A spagetti vagy bozont függönyök igazán modern, egyedi stílust kölcsönöznek a szobának, a rolós függönyökhöz hasonlóan.

Mire figyeljünk függöny rendelésnél?

Ha átlagos méretű ablakokhoz keresünk függönyt, akkor készfüggönyök széles választéka áll rendelkezésünkre. Ám, ha egyedi méretekre van szükségünk, akkor magunknak kell kiszabni és megvarrni a függönyöket, vagy természetesen varrathatjuk is. Nagyon fontos, hogy függönyrendelés során mindig pontos méreteket adjunk meg a készítőknek. Általában elmondható, hogy a függönyök esése akkor lesz igazán esztétikus, ha az ablak, vagy ajtó nyílás szélességénél minimum kétszer nagyobb szélességben rendeljük meg a függönyöket. A függönyök kész magasságának meghatározásánál vegyük figyelembe azt, hogy van e radiátor, vagy fűtőtest az ablakok alatt. Ha van, akkor a függönyök aljának minimum 10 centiméterrel a radiátor fölé kell érnie.

Ha nincs ilyen akadály, akkor a függöny egészen a padlóig érhet.
Milyen módon rögzíthetjük a függönyöket?

Karnisrúdra, vagy sínre is helyezhetjük a függönyöket. A szövet súlyától függően válasszunk karnist, hiszen egy vastag, nehéz anyagot csak egy erős, masszív fa vagy fémkarnis bír el.

A függönyök rögzíthetők behúzó vagy ráncolószalag segítségével, vagy függönykarikákkal, azaz ringlikkel, esetleg a hagyományos csipesszel.

A behúzószalagokat a függöny felső részébe varrják, a zsinórjaik összehúzásával lehet alakítani a redőzést. Tartást adnak a függönyöknek, ezért igen népszerűek. A „zsebecskéikbe” akaszthatjuk a karnis horgait. Több fajta behúzószalag létezik. Az univerzális behúzószalaggal állandó mintasort hozhatunk létre, a ceruza behúzószalaggal egyenlő távolságra lévő, pálcika alakú minták alakulnak ki, a csokros behúzószalag használatával függőleges, pálcika hatású, egymástól különböző távolságra lévő csoportok-csokrok-képezik a mintát, a darázs behúzószalag esetében pedig alul és felül ellentétes lesz az összehúzás iránya. Egyre jobban elterjednek a tépőzáras behúzószalagok, számos ráncolási módot alakíthatunk ki velük is.

A ringlik, vagy függönykarikák szintén nagyon népszerűek. Ebben az esetben a karnisrudat a ringlikbe húzzák bele. A füleket a függönyök tetejére varrják, és abban húzzák át a függönyrudat.

Több szempontot is vegyünk figyelembe, amikor függönyt vásárolunk, hogy elégedettek legyünk a végeredménnyel.Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.