KuriózumFotó: Íme a világ legtöbb lábú élőlénye

Fotó: Íme a világ legtöbb lábú élőlénye

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A világ legtöbb, szám szerint hétszázötven lábbal rendelkező élőlénye Kaliforniában, a Szilícium-völgy szélén él, az ezerlábúak alosztályába tartozó Illacme plenipes anatómiai titkairól a ZooKeys folyóiratban jelent meg tanulmány.

Fotó: Discovery

Az ezerlábút 1926-ban látták utoljára, majd csaknem nyolcvan éven át kihaltnak hitték a tudósok, míg 2005-ben Paul Marek, az Arizonai Egyetem entomológusa újból fel nem fedezte – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon és a BBC hírei között.

Az ezerlábúak nevükkel ellentétben „csupán” néhány száz végtaggal rendelkeznek, a Polydesmida-rendbe tartozók pedig mindössze hatvankettőt birtokolnak. Paul Marek rovarkutató munkatársaival most közzétett tanulmányában igazolta, hogy az Illacme plenipes nősténye 750 lábbal büszkélkedhet, míg a hím „csupán” 562-vel.

„Úgy tűnik, hogy a rengeteg láb földalatti életmódjukkal magyarázható, 10-15 centiméterrel a talajszínt alatt bukkantunk rájuk” – magyarázta Paul Marek.

A hihetetlenül sok láb ellenére apró lényekről van szó, a Illacme plenipes hossza alig 3 centiméter.

Az „ezerlábú” anatómiai sajátosságai közé tartozik az egyenetlen, átlátszó külső váz, a testméretükhöz képest masszív csápok, amelyekkel szemek hiányában tájékozódnak a sötétben. Míg más soklábú szájszerve rágó típusú, a Illacme plenipes esetében csökevényes, és olyan struktúrává „olvadt egybe”, amely növények, vagy gombák szövetének az átlyukasztására, majd a nedvek kiszívására szolgál.

Paul Marek szerint az Illacme plenipes évmilliókkal ezelőtt elterjedt lehetett, de napjainkban családja egyetlen képviselője a nyugati féltekén. Legközelebbi feltételezett „hozzátartozója” a dél-afrikai Nematozonium filum, amellyel 200 millió éve váltak szét útjaik, amikor a Pangea szuperkontinens elkezdett széttöredezni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek