HolotropikumFogyasszunk bátran erős paprikát!

Fogyasszunk bátran erős paprikát!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az erős paprika és a hozzá hasonló élelmiszerek csökkentik a fájdalomérzetet, és növelik az élettartamot – derítették ki a Kaliforniai Egyetem kutatói. A szakember azt követően jutottak ezekre az eredményekre, hogy egereken végeztek kísérleteket.

eros-paprika

A rágcsálóknak erős paprikát adtak, és kiderült, hogy a paprika erősségéért felelős vegyület, a kapszaicin csökkenti a fájdalmat, megelőzi a daganatok kialakulását, és gyorsítja az anyagcserét. A kapszaicin azokra az idegvégződésekre hat, amelyek a hőingert veszik fel, ezeket teszik tartósan érzéketlenné. A gyógyszerészek ezt a tulajdonságát alapul véve fejlesztettek ki olyan készítményeket, amelyek úgy csökkentik a fájdalomérzetet, hogy a szervezet egyéb biológiai funkciói nem zavarodnak össze.

A kapszaicin a tranziens potenciál vailloid 1 (TRPV1) nevű receptorhoz kötődik texasi kutatók ugyanakkor felfedezték az endogén kapszaicin-szemolekulák családját, melyek a sérülés hatására szabadulnak fel, és rájöttek, hogyan lehet blokkolni a hatást hozzászokást nem okozó kezelőszer segítségével. A TRPV1 a fájdalom- és hőérző idegsejtek felszínén van jelen. A kutatók kísérleti egereket 43 fokos víznek tettek ki, és ahogy TRPV1-et tartalmazó idegsejtek ingerületbe jöttek, ugyanúgy keltett fájdalmat a kapszaicin is. Ezzel szemben azok a genetikailag módosított egerek, amelyekből hiányzott a TRPV1, nem voltak érzékenyek a kapszaicinre, és esetükben megnövekedett az ingerküszöb.

A néhány évvel ezelőtt lezajlott állatkísérletek kimutatták, hogy a kapszaicin a zsírsejtek energiafelhasználását is fokozza, átalakítja a sejtek összetételét és tulajdonságait. Így a fehér zsírsejtek egyre inkább a barna zsírsejtekre hasonlítanak, azaz a barna zsírsejtek aktiválásával a fehér zsírsejtekben lévő kalória ugyanúgy elégethető. Amerikai kutatók állítják, hogy a kapszaicin a szív- és érrendszeri betegségekkel is felveszi a küzdelmet, ráadásul a szívinfarktus következtében fellépő sejtkárosodást is visszafoghatja, megfelelő használat mellett, pl. krémek formájában. A vegyület rákos sejtekre gyakorolt hatása is a kutatások tárgyát képezi. Az eddigi eredmények szerint a kapszaicin hatóanyagai hasznosnak bizonyultak a prosztata-, a tüdő-, az emlő- és a bőrrák kezelésében, lassították a rákos sejtek növekedését, és bizonyos esetekben el is pusztították azokat. A WHO felmérése szerint azokban az országokban, ahol sok csípős ételt és erős paprikát fogyasztanak, kevesebb a rákos elhalálozások száma. Ugyanakkor a közhiedelemmel ellentétben a csípős ételek egyenesen jót tesznek a gyomorbajosoknak, hisz a kapszaicin fokozza a gyomor nyálkahártyájának vérellátottságát. A kapszaicin ráadásul a nátha ellen is kitűnően hat, hisz irritálja a nyálkahártyát, így felszabadítja a légutakat, és segít megszabadulni az orrváladéktól is.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek